Hrvatski radio

Radio Rijeka

Istarska ljestvica deset godina na popisu svjetske nematerijalne baštine

26.09.2019.

13:09

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Obljetnica u PGŽ obilježena uz zvuk sopila (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Obljetnica u PGŽ obilježena uz zvuk sopila (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Uoči desete obljetnice upisa Istarske ljestvice na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina primio je predstavnike Udruge sopaca otoka Krka, a sopci Ivan i Slavko Kosić zasopli su na početku susreta - mantinjadu.

Udruga sopaca otoka Krka će 30. rujna u 10 sati kod naplatnih kućica na Krčkom mostu nastupom od 10 minuta obilježiti 10. obljetnicu. Djevojke u narodnim nošnjama dijelit će letke s informacijama o Istarskoj ljestvici, a poslovnica Hrvatske pošte u Krku toga dana pustit će u promet i prigodne omotnice. U 18 sati istoga dana sost će se mantinjada kod Tunela Učka na Istarskoj strani.

UNESCO je 2009. godine sviranje i pjevanje u sustavu dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, popularno nazvano Istarska ljestvica, uvrstio na prestižnu listu nematerijalne kulturne baštine i time dao doprinos očuvanju i valorizaciji naše tradicijske glazbe.

Riječ je o arhaičnom i jedinstvenom obliku dvoglasja koje ne spada u temperiranu glazbu kakva se danas izvodi i sluša, pa je zato vrlo ranjivo i ugroženo.

To je tradicijska glazba koja se do danas održala u Istri, Hrvatskom primorju (Novi Vinodolski) i na otocima Krku i Cresu, a nekad je bila puno rasprostranjenija, posebno u riječkom zaleđu, Kastavštini, Viškovu, odnosno u Matetićevom kraju.

Prijemu su prisustvovali i ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja, zamjenik gradonačelnika Grada Krka Čedomir Miler, počasna predsjednica HGU PGŽ Jadranka Čubrić, konzervator Željko Bistrović i predstavnici KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana.

Prisutni su odali počast i nedavno preminulom melografu, glazbenom pedagogu i tajniku Udruge sopaca otoka Krka Ivanu Pavačiću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.