Hrvatski radio

Radio Rijeka

Istra u predfotografsko vrijeme

04.04.2013.

14:30

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

'Pietro Nobile - istarski motivi početkom 19. stoljeća' izložba je postavljena u Državnom arhivu Rijeka s osamdesetak crteža istarskih krajolika i portreta koji su važno svjedočanstvo vremena.

Pietro Nobile glasoviti je tršćanski i bečki arhitekt, podrijetlom iz Švicarske, sveučilišni profesor i prvi konzervator na istočnoj obali Jadrana. Godine 1810. postao je glavni inženjer gradnje mostova i cesta na području Istre, civilne i vojne Hrvatske, a tri godine kasnije predložio je vlastima Ilirskih pokrajina cjeloviti projekt zaštite arhitektonskih starina. Stoga njegovi crteži - a njih 82 neobičnim se stjecajem okolnosti čuvaju u Državnom arhivu u Rijeci - predstavljaju ne samo svjedočanstvo vremena, nego vrijedne dokumente kao temelj konzervatorskih istraživanja. 

Nobile je crtežima po Istri bilježio stanje dvadesetih godina 19. stoljeća. Među krajolicima ima i portreta, a zanimljivo je da je postav upotpunjen crno-bijelim fotografijama uz pojedine crteže, snimljenima na istim mjestima prije dva mjeseca. Četiri crteža prikazuju prizore liburnijske Istre - Lovrana, Brseča i Mošćenica. Izložba je otvorena do 25. travnja.

Projekt zajednički organiziraju Državni arhiv u Rijeci, Humanističko društvo Histria iz Kopra u Sloveniji, Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre i Istarska kulturna agencija iz Pule. Nakon što je izložba premijerno prikazana u Puli te nakon njena završetka u Rijeci, nadaju se da će isti postav vidjeti publika u nizu gradova Hrvatske, Slovenije, Italije i Švicarske. Planiraju, do postavljanja izložbe u Kopru, objaviti i mapu tih crteža da bi postali dostupniji istraživačima.

Crteži koji se čuvaju u Državnom arhivu u Rijeci bili su jedan od predmeta istraživanja povjesničara umjetnosti Marijana Bradanovića, autora knjige Istra iz putnih mapa Pietra Nobilea. Tatjana Sandalj pitala ga je kako doživljava crteže sada, izvan strogih arhivskih uvjeta :

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.