Hrvatski radio

Radio Rijeka

Istraživanje: na području Rijeke i Opatije bilo je 15 sinagoga

11.09.2022.

19:40

Autor: Tatjana Sandalj

Od sto sinagoga izgrađenih u Hrvatskoj između 1830. i 1930. samo riječka još uvijek ima tu funkciju

Od sto sinagoga izgrađenih u Hrvatskoj između 1830. i 1930. samo riječka još uvijek ima tu funkciju

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Na području Rijeke, Sušaka i Opatije djelovalo je 15 sinagoga, otkrio je tijekom istraživanja židovske baštine u Hrvatskoj dr. Zlatko Karač.

Prva nedjelja u rujnu je Europski dan židovske baštine i kulture, a teme ovogodišnjega dana bila je obnova. Židovska općina u Rijeci, koja već niz godina obilježava taj dan otvorenim vratima 'male' riječke sinagoge, ponosna je na obnovu tog objekta, ali i dijela prostora obrednog kupališta u dvorištu sinagoge, radovima na židovskom groblju na Kozali i obnovom mrtvačnice. 


U okviru programa ovogodišnjeg dana je dr. Zlatko Karač govorio o prošlosti i baštini riječkih i opatijske sinagoge. Naime, tijekom višegodišnjih istraživanja čije je rezultate skupio u monografiji "Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj", dr. Karač pronašao je tragove čak 15 sinagoga koje su djelovale na području Rijeke, Sušaka i Opatije. 


Redoviti profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i utemeljitelj i voditelj kolegija "Židovi i arhitektura" pri Katedri za judaistiku Filozofskog fakulteta, podsjetio je da sinagoge nisu svetišta u uobičajenom smislu. Naziv potječe iz grčkog jezika i znači mjesto učenja, mjesto okupljanja i mjesto molitve, pa sinagoga može biti bilo koji prostor ili mjesto na otvorenom na kojem se skupio propisani broj vjernika. Primjerice, u Opatiji su zabilježene čak tri hotelske sinagoge.


U razdoblju od 1830-ih do 1930-ih u Hrvatskoj je podignuto sto sinagoga. Mnoge su gradili važni europski arhitekti, čak i u manjim mjestima, jer su židovske zajednice gradnjom objekata željele pokazati koliko su snažne. Do danas ih je sačuvano samo devet.


Zanimljivo je da su među njima samo tri sinagoge imale karakterističnu kupolu, a jedna od njih bila je 'velika' riječka sinagoga koja je stajala na raskršću današnjih ulica Pomerio i Ciottina. Zgrada je najprije oštećena u 2. svjetskom ratu, a poslije rata i potpuno uklonjena. 


Ipak, upozorava dr. Karač, Državni arhiv u Rijeci čuva nacrte i dokumentaciju te sinagoge, ali i 'male' sinagoge i one čija je gradnja u Opatiji, iza današnje Zore, počela, ali nikad nije dovršena. Obzirom na to da su arhivi židovskih općina uništavani tijekom rata, to je vrijedna rijetkost. 


'Malu' riječku sinagogu izgradila je ortodoksna židovska zajednica u današnjoj Barčićevoj ulici. Građena je 1931./32. godine po trećem nacrtu i riječ je, tvrdi dr. Karač, jedinoj sinagogi u Hrvatskoj koja je oblikovana obilježjima moderne, uz detalje art decoa. Uz to, riječ je o jedinoj namjenski građenoj sinagogi koja je i danas u izvornoj obrednoj funkciji. 


Poslušajte razgovor o sinagogama Rijeke i Opatije u emisiji Akademskih kvarat ure, a u emisiji Susreti poslušajte dio atmosfere ovogodišnjeg Europskog dana židovske baštine i kulture u riječkoj Židovskoj općini:

Akademskih kvarat ure: dr. Zlatko Karač

Susreti: Europski dan židvoske baštine i kulture

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.