Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivan Pavačić: građevinar koji prikuplja narodne pjesme i plesove otoka Krka

16.04.2016.

15:48

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ivan Pavačić dobitnik je ovogodišnje nagrade za životno djelo Primorsko-goranske županije. "Radost, ushit i ponos su u mom srcu", rekao je laureat koji je svoj život posvetio očuvanju glazbene baštine svojega kraja.

Ivan Pavačić Jecalićev rođen je 1936. godine u Gostinjcu na otoku Krku. Pučku školu pohađao je u Dobrinju, a zatim se školovao u Krku i Rijeci. Bavio se graditeljstvom i arhitekturom, ali je uvijek njegovao ljubav za tradiciju i kulturu otoka Krka i Hrvatskoga primorja.

Već od 1962. godine sustavno prikuplja građu nematerijalne kulturne baštine: narodne pjesme i plesove iz svakoga kutka otoka Krka. Sve ih precizno i strpljivo melografira, onako kako ih izvorno sopu i kantaju otočani srednjeg i starijeg naraštaja. 

Do sada je objavio šest jedinstvenih radova (knjiga) s navedenom tematikom, a najveća je "Lusmarine moj zeleni", uz koju su objavljena i tri CD-a. Prošle godine tiskana je posljednja Pavačićeva knjiga, melografija duhovnoga sadržaja "Staroslavenska misa – Dubašnica". Prije objavljivanja misu je uvježbao Zbor "Dubašnica" te potom i pjevao iz njegova rukopisa prigodom velike tradicijske manifestacije, kolejanskog pira u Dubašnici 18. siječnja 2015.

Pavačić je i voditelj i učitelj u školama sopaca i školama pučkoga kanta koje djeluju u Dubašnici, Njivicama, Dobrinju, Vrbniku i Baški. Također, Pavačić je zaslužan i za organizaciju natjecanja sopaca u Pinezićima, gdje mladi sopci i kanturi svake godine pokazuju svoja glazbena znanja i vještine.

Više od dvadeset godina emitira se na Prvome programu Hrvatskoga radija emisija pučke glazbe, čakavskoga govora i običaja, u kojoj Pavačić aktivno sudjeluje na terenskom snimanju. Na Pavačićevu inicijativu, Radio Otok Krk uređuje i emitira emisiju "Ognjišće", čiji je on suautor.

Prošle godine uredio je i snimio CD "Ovo su van kolejani", gdje sopu i kantaju dubašljanski sopci, kanturi i kanturice, a njegovom je zaslugom snimljen i trostruki CD/DVD album "Da se ne zatore", s pučkom glazbom Dobrinja i otoka Krka, kao i dobrinjskom staroslavenskom misom.

Ivan Pavačić bio je gost u našoj emisiji "Kafe", poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.