Netko je spomenuo medenjake? Treba li išta dodati? Ulaskom u prosinac rumenih i hladnih obraza ulazimo i u topli dom koji miriše na kolačiće. Ima li boljeg osjećaja doma od stopala po dekicom,šalice vrućega čaja iz kojeg se puši para i tanjurića šarenih medenjaka negdje u blizini?
MEDENJACI
Sastojci:
120g meda, 30g putra, 1 jaje, malo cimeta, 50g šećera u prahu, 40g mljevenih oguljenih badema, po 40g ušećerene korice limuna i naranče, 270g brašna, pola praška za pecivo.
Jaje za premazivanje i cijeli oguljeni bademi za dekoraciju.
Priprema:
Na laganoj vatri zajedno otopite med i putar i ohladite. Sameljite bademe, sitno nasjeckajte korice agruma a brašno prosijte s praškom za pecivo.
U ohlađeni med pomješajte jaje, cimet i šećer u prahu. Zatim dodajte bademe, kandirano voće i brašno.
Umijesite tijesto i oblikujte ga u valjak.
Pleh obucite u masni papir a pećnicu zagrijte n 180°C.
Tijesto režite na deblje ploške, svaku pritisnite dlanom da ih malo stanjite pa ih rasporedite po limu. Premažite ih umućenim jajem i dekorirajte oguljenim bademima.
Pecite oko 25 min. do lijepe zlatne boje.
Potpuno ih ohladite pa spremite u dobro zatvorenu kutiju. Svakim danom će biti sve ukusniji.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.