Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: Medenjaci

01.12.2021.

11:44

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto:  Goran Stanzl  / Pixsell

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Foto: - / -

Netko je spomenuo medenjake? Treba li išta dodati? Ulaskom u prosinac rumenih i hladnih obraza ulazimo i u topli dom koji miriše na kolačiće. Ima li boljeg osjećaja doma od stopala po dekicom,šalice vrućega čaja iz kojeg se puši para i tanjurića šarenih medenjaka negdje u blizini?

MEDENJACI

Sastojci:

120g meda, 30g putra, 1 jaje, malo cimeta, 50g šećera u prahu, 40g mljevenih oguljenih badema, po 40g ušećerene korice limuna i naranče, 270g brašna, pola praška za pecivo.

Jaje za premazivanje i cijeli oguljeni bademi za dekoraciju.

Priprema:

Na laganoj vatri zajedno otopite med i putar i ohladite. Sameljite bademe, sitno nasjeckajte korice agruma a brašno prosijte s praškom za pecivo.

U ohlađeni med pomješajte jaje, cimet i šećer u prahu. Zatim dodajte bademe, kandirano voće i brašno.

Umijesite tijesto i oblikujte ga u valjak.

Pleh obucite u masni papir a pećnicu zagrijte n 180°C.

Tijesto režite na deblje ploške, svaku pritisnite dlanom da ih malo stanjite pa ih rasporedite po limu. Premažite ih umućenim jajem i dekorirajte oguljenim bademima. 

Pecite oko 25 min. do lijepe zlatne boje.

Potpuno ih ohladite pa spremite u dobro zatvorenu kutiju. Svakim danom će biti sve ukusniji.

Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.