Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izbor iz Animafesta u riječkom Art-kinu: od anime do stripaša

16.06.2017.

10:13

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi program koji gostuje u Ljetnom Art-kinu nakon svečanog otvorenja je izbor iz ovogodišnjeg Animafesta Zagreb. Od 16. do 18. lipnja na repertoaru je pet filmskih programa – tri u Ljetnom Art-kinu: Cartoon d'Or, Best of Animafest te japanski anime "U ovom kutu svijeta".

riječkom izboru ovogodišnjeg Animafesta Zagreb od 16. do 18. lipnja možete gledati pet filmskih programa – tri u Ljetnom Art-kinU: Cartoon d'Or, Best of Animafest te japanski anime "U ovom kutu svijeta" te dva kratkometražna programa u velikoj dvorani Art-kina: Mastori animacije - Restrospekiva Rosto i Hrvatski animatori - Stripaši.

U petak, 16. lipnja, od 21:30, prikazuje se pet najboljih kratkometražnih europskih filmova nominiranih za nagradu Cartoon d'Or. Španjolski film "Alike" prati oca koji pokušava svom sinu pokazati 'pravi put'. Francuski film "Periferija" prikazuje prijelaz urbanog okoliša u divljinu. Danski film "Machine" prati par koji se pokušava oporaviti od tragedije za vrijeme velike rekonstrukcije u selu pokraj mora. Glavni junaci filma "Yul i zmija" su 13-godišnjak i njegov stariji brat koji pokušavaju sklopiti posao s gangsterom. U filmu "Pod tvojim prstima" mlada Euroazijatkinja proživljava priču žena iz svoje obitelji - od kolonijalne Indokine do izolacije u tranzitnom kampu.

Program Ljetnog Art-kina traje do 30. srpnja 2017., a projekcije su svaku večer, od 21:30, u dvorištu Kapucinske crkve (ulaz kroz kino). Najavljena su 44 programa, a među naslovima su najbolje ocijenjeni i najgledaniji filmovi ove sezone, ali i novi naslovi: "Frantz" Françoisa Ozona, romantična komedija "Projekt zajedno", "Nakon ljubavi" Joachima Lafossea

"Retrospektiva Rosto" nudi pet animiranih filmova redatelja i umjetnika Rosta, poznatog i po glazbenim video-spotovima. Na programu je u subotu u 20 sati, a u selekciji je i nagrađivani film "Čudovište iz NIxa".

U subotu, 17. lipnja, u 21:30 sati, na veliko platno Ljetnog Art-kina stiže anime "U ovom kutu svijeta". Junakinja je Suzu Urano, djevojka koja se 1944. preselila u gradić Kure u okolici Hirošime, gdje se udala za mladog činovnika u obližnjoj mornaričkoj bazi. Preselivši se k njegovoj obitelji, Suzu postaje stup kućanstva i kreativno priprema jela u teškim ratnim uvjetima. Godina 1945. donosi veliko bombardiranje s razornim učincima za grad Kure, njegove stanovnike i njihov način života. Suzuin život nepovratno se mijenja. 

Program "Hrvatski animatori: Stripaši" u nedjelju, 18. lipnja, u 19:45, nudi 12 kratkometražnih filmova: "Bo-tuov bubanj" Ivane Guljašević Kuman, "Kućica u krošnji" Darka Kreča, "Slonić ide u vrtić" Milana Trenca, "Ješka" Dinka Kumanovića, "Dnevnik" Nedeljka Dragića, "Album" Krešimira Zimonića, "Neboder" Joška Marušića, "Fantastična odiseja doktora Zodiaka" Matije Pisačića, "Požuda" Irene Jukić-Pranjić, "Slom" Davida Lovrića, "Sotonin sin" Marka Dješka i "1000" Danijela Žežela.

Iste večeri, u 21:30, Ljetno Art-kino ugostit će nagrađene filmove 27. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2017. U programu će se naći "Ostaviti trag" Christine Susanna Nerland (Glavna nagrada Natjecanja filmova za djecu), "Manivald" po scenariju Chintisa Lundgrena i Draška Ivezića (Najbolji film Hrvatskog natjecanja), "Mačkica" Renate Gąsiorowske (Nagrada Dušan Vukotić za najbolji studentski film), "Amalimbo" Juana Pabla Libossarta (Nagrada Zlatko Grgić), "Martin plače" Jonathana Vinela (Nagrada Zlatni Zagreb), "Ježeva kuća" Eve Cvijanović (Nagrada publike i Posebno priznanje) te ) "Noćna ptica" po scenariju Gregora Zorca i Špele Čadež (Grand Prix).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.