Hrvatski radio

Radio Rijeka

21:53 / 12.06.2015.

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Izlog pun ljepote: jedrilice i Rijeka od stakla i svjetla

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ima jedna oaza ljepote u Starom gradu, mala ali vrlo važna jer u tome jednome kubnome metru izloga Ateliera Rogić uvijek možemo vidjeti nešto lijepo što nam nahrani dušu. U tom izlogu ovih dana plovi prekrasna regata od 148 jedrilica nad koje se nadvio zaštitinik našega grada, sveti Vid.

Umjetničko-bračnom paru RogićŽeljki i Borisu, kao nadahnuće je poslužilo poznato torinsko platno. Na sličan su način oslikali zamišljeni lik sveca zaštitnika, koji u jednoj ruci drži palmin list, za ovu priliku izrađen od zelenoga umjetničkoga stakla, a u drugome mu je dlanu grad - u izvedbi Rogićevih, simboli grada od plavičastoga najfinijeg stakla: Trsatska gradina i crkva, Kosi toranj, gradska ura, riječka katedrala…

A ispod toga regatava gotovo dvije stotine staklenih jedrilica u eksploziji boja - u počast Fiumanke, za koju su Željka i Boris Rogić (inače bivši jedriličar) izradili pokale za sudionike regate. Pokali i jedrilice izrađeni su u tehnici staklene fuzije, od američkog umjetničkog stakla.

Bračni par Rogić već se više od trideset godina bavi umjetničkim oblikovanjem stakla. Najpoznatiji su po izradi staklenih Tiffany svjetiljki originalnom tehnikom, čije su tajne svladali, i još uvijek redovito usavršavaju, u umjetničkoj školi u Zürichu. Tiffany lampe osmislio je njujorški dizajner Louis Comfort Tiffany, sin osnivača poznate draguljarnice, a on je zaslužan i za revitalizaciju staklene fuzije, tehnike kojom su Rogići izradili jedrilice, a koju su izmisili još stari Etruščani.

Staklo se, pojednostavljeno rečeno, peče u pećnici poput kolača: poslažu se različite vrste stakla i onda se, reguliranjem temperature i vremena provedenog u posebnoj peći, dobivaju željeni efekti. I staklenu fuziju i izradu replika Tiffany svjetiljki Rogići izvode na originalan obrtnički način, ne podilazeći masovnosti i pojeftinjenju proizvodnje. "Svoje radove izrađujemo od najboljih američkih stakala koja, po našem mišljenju, dolaze iz najboljih manufakturnih topionica, a isporuku nekih boja i struktura stakla valja čekati i više od godinu dana", zapisali su Željka i Boris Rogić u katalogu svoje izložbe održane u Muzeju antičkog stakla u Zadru 2013. godine. 

Glagoljica je još jedan od umjetničkih interesa bračnog para Rogić, koji neumorno istražuje očaravajući odnos stakla i svjetla. U Atelieru se izrađuju još i vitraji, murali, zrcala, aplikacije na vratima i prozorima, ostakljeni stropovi, razni ukrasni detalji… poput staklenih jedrilica, koje imaju potencijala da postanu još jedna riječka prepoznatljivost.

Umjetničko oblikovanje Rogićevi smatraju prvenstveno misaonim procesom i svaka njihova kompozicija ima svoju priču. U šetnji Užarskom ulicom zaustavili smo se ispred izloga Ateliera, a Boris Rogić nam je ispričao kako su ga zamislili i izveli - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.