Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba Blago katedrale Svetog Vida - pogled izbliza

14.06.2019.

09:27

Autor: Tatjana Sandalj

Ulomak plakata s izložbe (Foto: Odsjek za povijest umjetnosti FF Rijeka)

Ulomak plakata s izložbe (Foto: Odsjek za povijest umjetnosti FF Rijeka)

Foto: - / -

U Danima grada Rijeke i uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije, tim stručnjaka s Katedre za umjetnost ranog novog vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pripremio je izložbu "Blago katedrale Sv. Vida" što je postavljena na riječkom Korzu.

Iako je dio znanstvenog projekta, autori su nastojali ispričati priču o gradu, ističući fotografskim uvećanjima detalje iz katedrale nedostupne pogledu ili one o kojima ne razmišljamo kao o umjetninama.

Suradnici na projektu su dr. Nina Kudiš, dr. Danijel Ciković, Iva Jazbec Tomaić, Mateja Jerman, Ivan Braut, Marin Bolić i Mario Pintarić

Prvi put na plakatu, u uvećanom formatu imamo priliku vidjeti originalni nacrt za gradnju katedrale iz 1636. godine, a do njega i crtež objekta neposredno prije velike pregradnje 1725. godine, što je podsjećanje na to da je ta crkva u početku izgledala bitno drugačije od onog što danas vidimo.

Otvorenje ove izložbe bila je prigoda da riječki graodačelnik Vojko Obersnel spomene kako bi Rijeka doista imala što pokazati u muzeju crkvene umjetničke baštine, a za koji se - traži prostor.

Plakat nudi i pogled izbliza na riječko Čudotvorno raspelo, fotografija lica iz profila otkriva tu umjetninu u novom svjetlu.

Također, gotovo je nemoguće u katedrali izbliza vidjeti mramorni kip Vjere, kojoj je lice pokriveno velom, iz 1736. godine, a koja je rad riječkog umjetnika Antonia Michelazzija.

Izložbu predstavlja voditelj projekta u okviru kojeg je nastala dr. Damir Tulić, poslušajte:

Blago katedrale Sv. Vida, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.