Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:11 / 12.10.2016.

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Izložba "Bridges": Mladi riječki i zagrebački umjetnici izlažu u Ljubljani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Desetak mladih samostalnih umjetnika iz Rijeke i Zagreba ovih dana izlažu u Galeriji Dobra vaga u središtu Ljubljane. To je izvanredna prilika za upoznavanje sa slovenskim kolegama i likovnom publikom, a ujedno većini i prvi izlazak na tržište, budući da je izložba prodajna.

Postav je mješavina različitih tema i vizija, figurativnih, apstraktnih i kombiniranih, kaže mlada magistra povijesti umjetnosti Katarina Podobnik koja je odabrala postav izložbe. Izložene su grafike, ulja na platnu i ulja na drvu, uz još neke posebne eksperimente - poput Tanje Blašković koja, primjerice, radi s peglanim najlonom - a većina autora je povezana sa street-art intervencijama.

Galeriju Dobra vaga osnovao je Centar za urbanu kulturu Kino Šiška kao izlagačku i prodajnu galeriju, otvoreni studio i radni prostor za stvaranje i predstavljanje različitih likovnih stilova i sadržaja. Time se podržava kreativce i izričaje koji "ne odgovaraju" sustavnim kategorijama umjetničkog tržišta. Galerija radi radnim danom od 10 do 20 sati i subotom od 8 do 20, a ulaz je besplatan.

U Ljubljani tako do 6. studenoga svoje radove izlažu Anita Kos, Tifani Rubi, Tanja Blašković, Mislav Lešić, Dorijan Šikić, Zoe Miloš, Marga Božanić, Michel Mesarić, Pekmezmed, Ivan Blažetić Šumski i kolektiv Artu Ditu. "Krug je puno veći i bilo je teško izabrati samo njih desetak. Još puno se ljudi treba pokazati, tako da ima prostora za ovakve izložbe", kaže Podobnik.

Lani u studenome u Rijeci se predstavila selekcija mladih slovenskih umjetnika izložbom "Common Space" u Galeriji Kortil, pa je ova izložba, nazvana "Bridges" ("Mostovi"), zapravo uzvratni posjet. Producent izložbe Antonio Kiselić nada se da će projekt zaživjeti kao trajna suradnja dviju jakih umjetničkih scena i akademija.

"Bilo bi vrlo zanimljivo i lijepo pružiti priliku riječkim umjetnicima i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti da svoje radove prezentiraju u svome gradu na isti način kako smo se predstavili u Ljubljani", smatra Katarina Podobnik.

Poslušajte što smo još saznali u razgovoru s Antoniom Kiselićem, Katarinom Podobnik i Tanjom Blašković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.