Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba Bruna Paladina u Muzeju grada Rijeke: umjetnički hommage torpedu

03.10.2019.

15:00

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: MGR

Foto: MGR

Foto: - / -

Izložba "U biti / L'essenza" poznatoga riječkog slikara Bruna Paladina otvara se večeras u Muzeju grada Rijeke u 19 sati, u suradnji sa Zajednicom Talijana Rijeka. Izloženi radovi su Paladinov hommage torpedu, izumljenom u Rijeci, koji je postao i simbol industrijske ere grada.

Izložba donosi susret dviju naoko nespojivih logika, umjetničke i tehničke. Paladina prije svega zanimaju tehničke pojedinosti: jednom je to maleni dio torpedne cijevi, drugi put detalj motora - apstraktne i istodobno geometrijske konstrukcije nesvakidašnje estetike.

"Projektil na taj način postaje tema grafičke mape koja ga secira tako da on gubi vlastitu rušilačku snagu i postaje predložak za domišljati dizajn, čime se čini korak u umjetnički proces", piše u predgovoru ovoj izložbi.

Pored dijela izložbe posvećene torpedu, izložba donosi i kratki retrospektivni pregled posljednjih tridesetak godina umjetnikova rada: reljefe u staklu, drvu i metalu, brojne grafike, radove u keramici i skulpture. Neki od tih radova prvi se put predstavljaju javnosti.

Na izložbu poziva kustosica izložbe Ema Makarun:

Makarun o Paladinovoj izložbi, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.