Hrvatski radio

Radio Rijeka

[IZLOŽBA] "Crvena škola" Dubravke Ugrešić u riječkoj Filodrammatici

25.02.2021.

13:43

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Rijeka 2020

Foto: Rijeka 2020

Foto: - / -

Programski pravac Dopolavoro Rijeke 2020 EP zaključit će izložba "Crvena škola". Proslavljena hrvatska književnica, esejistica i prevoditeljica Dubravka Ugrešić predstavlja se u novom žanru, potaknuta zbirkom početnica koje je prikupila od 1991., ali je postav, naravno, i puno više od toga.

Crvena škola je na razmeđi svjetova. Jednog davnog, zaboravljenog svijeta početnice, koji je obećavao svjetliju budućnost, i zbiljskog koji tu budućnost brutalno osporava.

Da je izložba otvorila, kao što je bilo planirano, programski pravac Dopolavoro Rijeke 2020, kontekst bi bio drugačiji.

Ovako, a ništa nije slučajno, zatvarajući Dopolavoro organizatori iz riječkog Drugog mora i Multimedijalnog instituta iz Zagreba kao da još jednom mašu crvenom krpom iznad grada.

Izložbi prethodi knjiga iz biblioteke Skhole pravca Dopolavoro. Naslov je "Tu nema ničega" a u njoj je esej Dubravke Ugrešić o toplicama i foto esej Davora Konjikušića.

Osim kolektiva Oaza dizajn izložbe potpisuje i Ela Meseldžić.

Izložba Crvena škola Dubravke Ugrešić u Rijeci otvara se večeras u 19 sati u izložbenom prostoru Filodrammatice, gdje ostaje dostupna do 26. ožujka, uz slobodan ulaz.

Sve na izložbi je reciklaža školskih tehnika potaknuta zbirkom početnica koje je Ugrešić prikupila, a zvijezde petokrake koje su rasute tim radovima autorica naziva kompulzivnom gestom gubitnika tumači Petar Milat iz Multimedijalnog instituta u Zagrebu:

Petar Milat: Crvena škola, pripremila Tatjana Sandalj

Dubravka Ugrešić (Foto: Rijeka 2020)

Dubravka Ugrešić (Foto: Rijeka 2020)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.