Hrvatski radio

Radio Rijeka

[IZLOŽBA] Djela Ivana Kožarića u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

28.04.2021.

16:47

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je izložba "Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji" kojom se obilježava 100. obljetnica rođenja jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika Ivana Kožarića.

U formalno posljednjem tjednu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture, izložba će sve do 4. srpnja ponuditi medijski raznolike Kožarićeve radove u razdoblju od 1950-ih do 2010-ih godina. 

"U godini smo u kojoj obilježavamo stotu godišnjicu Kožarićeva rođenja, nadali smo se da će dočekati ovu izložbu, ali je na žalost umro u studenom prošle godine", rekla je ravnateljica MMSU-a Branka Benčić"Paradoksalno je da otvaramo izložbu umjetnika koji je slavio život i stalno okupljao ljude oko sebe, u posebnim okolnostima, bez posjetitelja", rekla je. Naime, otvaranje izložbe je, zbog epidemioloških mjera, priređeno samo za predstavnike medija.

Benčić je istaknula da je predstavljeno sedamdesetak Kožarićevih djela iz raznih razdoblja stvaralaštva, i to crteža, skulptura, slika i tkanina. Izložba je ostvarena u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti te s obitelji Kožarić. 

Direktorica projekta Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota podsjetilaje da je upravo Kožarićev rad Stog sijena na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, u siječnju 2020. godine, bio prvi dio programa Europske prijestolnice kulture.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je za travanj bilo priređen bogat program pun događanja u sklopu EPK, ali se nije sve planirano moglo odraditi. "Kao što Kožarićevi radovi žive nakon njegove smrti, tako će i brojni programi EPK nastaviti živjeti i nakon završetka projekta i postati vrijedno nasljeđe", ustvrdio je Obersnel.

O samoj izložbi, završetku EPK te poveznici Kožarića i Rijeke, kolega Ivan Ribarić razgovarao je s kustosicom izložbe Korom Girin:

Kožarićevi radovi u MMSU, pripremio Ivan Ribarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.