Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Element (i) vjetra" riječkog umjetnika Ive Vičića

23.11.2021.

13:03

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Drugo more

Foto: Drugo more

Foto: - / -

U organizaciji Drugog mora ovog četvrtka, 25. studenog u 18 sati u prostoru Filodrammatice otvara se multimedijska ambijentalna instalacija Element (i) vjetra riječkog umjetnika i tonskog snimatelja Ive Vičića.

Kao spoj zvučne kompozicije i 3D video zapisa vjetrova na planinskim obroncima u okolici Rijeke, instalacija je nastavak Vičićevog dugogodišnjeg rada na prikupljanju i bilježenju zvukova iz prirode.

Prvi dio instalacije čini zvučna kompozicija autorovih terenskih snimki strukturnog zvuka, onog koji se, umjesto zrakom, širi kroz različita kruta tijela. Snimajući razne metalne objekte pod opterećenjima, poput visokonaponskih dalekovoda, tankova za gorivo, vjetroelektrana i žičara, autor prati te strukture tijekom snažnih udara bure i drugih vjetrova, kao i pod utjecajem drugih prirodnih elemenata poput kiše, snijega i leda.

Nadopunjujući zvučnu sliku karakterističnim šumovima i bukom tih struktura, Vičić bilježi i zvukove jakih elektromagnetskih polja te širenja i stezanja materijala uslijed temperaturnih promjena, primjerice u suton kad se metal počinje naglo hladiti. Riječima samog autora, te rezonancije su zapravo glazba.

Drugi dio instalacije čini trodimenzionalni video odabranih lokacija na kojima je vjetar najjači. Posredstvom VR (Virtual Reality) kacige, posjetitelji u galerijskom prostoru mogu doživjeti vjetar u njegovom ekstremnom izdanju, barem u audio-vizualnom smislu. Autor pritom koristi 3D video tehniku u prvom redu kao nadogradnju zvučnog zapisa i kulisu za bolji opis "zvučne slike", koja posjetitelju pomaže u vizualizaciji zvuka vjetra zabilježenog na jednom planinskom grebenu.

Odabrane medije zvuka i 3D videa Vičić smatra savršeno komplementarnima, budući da su oba na svoj način trodimenzionalnog karaktera, što posjetitelju omogućuje da se lakše „uživi“ u sadržaj i dobije dojam da se zaista nalazi na vrhu planine ili metalnog telekomunikacijskog tornja tijekom naleta olujnih vjetrova. Simbiozu zvuka i trodimenzionalnog videa na izložbi nadopunjuje i klasični, dvodimenzionalni fotografski i video materijal, koji je nastao za vrijeme snimanja na terenu i koji prikazuje kako je tekao proces prikupljanja građe.

Uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera i preporuka, izložbu je nakon otvorenja moguće besplatno posjetiti do 15. prosinca, svakim danom osim nedjelje od 16 do 20 sati.

Poslušajte razgovor s autorom:

Ivo Vičić o izložbi Element (i) vjetra, pripremila Matea Krmpotić

Foto: Drugo more

Foto: Drugo more

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.