Hrvatski radio

Radio Rijeka

[IZLOŽBA] "Fiume fantastika" kroz deset paviljona donosi priču o Rijeci

27.08.2020.

13:34

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Exportu na Delti u Rijeci u petak 28. kolovoza otvara se izložba "Fiume fantastika: Fenomeni grada". Središnja izložba programskog pravca "Slatko i slano" Europske prijestolnice kulture donosi priču o naglom razvoju Rijeke u prometno i industrijsko središte. Ostaje otvorena do kraja studenoga.

"Fiume fantastika: Fenomeni grada" središnja je izložba programskog pravca "Slatko i slano", realizirana u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Zasnovana na recentnim istraživanjima DeltaLaba - Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, izložba prati posljednjih 150 godina urbane povijesti Rijeke, tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte.

Razvoj Rijeke poseban je i zbog promjena različitih političkih, ekonomskih i društvenih prilika, tumači predstojnik DeltaLaba Vedran Mimica te dodaje da je Rijeka prema njima razvila svojevrsnu autonomiju, utemeljenu na pozicioniranju u prometnoj i trgovinskoj svjetskoj mreži.

Također ističe da je Rijeka dugo vremena bila podijeljeni grad, na granici koja je propuštala utjecaje različitih kultura. Sve je to zabilježeno i u urbanoj ekologiji, tkivu grada koji se stalno mijenjao, kaže Mimica.

Radikalne transformacije topografije, neočekivane prenamjene zgrada, brutalni sudari prirode i industrije - tek su neki od elemenata složenog mozaika dosad neispričane priče o urbanim poukama Rijeke. Kustos programskog pravca "Slatko i slano" EPK Rijeka 2020 Idis Turato tumači kako su kroz deset kuća - različitih paviljona - fizički neposredno kroz šetnju tim novim Korzom htjeli građanima prikazati različite namjene zgrada.

"Svatko će moći stvoriti svoj doživljaj 'Fantastične Rijeke'. Važno nam je da ljudi vide da kuće kroz sto godina mijenjaju svoje namjene, a jednako tako i da shvate da ovaj grad treba reprogramirati i da o njima ovisi kako će ga promijeniti da bude bolji nego što je bio", ističe Turato.

Izložba je postavljena u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: "Stižu ljudi!", Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone. Kustosi izložbe, arhitekti Vedran Mimica i Idis Turato, pozivaju na čitanje grada. Poslušajte razgovor:

Mimica i Turato: "Rijeka je jedinstvena!", pripremila Neva Funčić

Turato, Obersnel, Kregar Šegota i Mimica pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Turato, Obersnel, Kregar Šegota i Mimica pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.