Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba fotografija Damira Fabijanića: Haludovo - prije i poslije

11.07.2018.

14:04

Autor: Hina

Samo za ilustraciju Magaševe arhitekture: ruševina hotela Palace prije dvije godine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Samo za ilustraciju Magaševe arhitekture: ruševina hotela Palace prije dvije godine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Hrvatski muzej arhitekture HAZU otvara u četvrtak, 12. srpnja, izložbu Damira Fabijanića "Haludizam/Haluddism", s fotografijama hotela Haludovo iz 1987. i 2018. godine, koje pokazuju što se u tridest godina dogodilo s nekad najpopularnijim hotelskim kompleksom.

Po Fabijanićevim riječima, takvim načinom direktne usporedbe na najbolji način ilustrira se razlika kroz tri desetljeća do danas našeg najpoznatijeg hotelskog sustava u svijetu. 

Istaknuti hrvatski fotograf Damir Fabijanić snimio je 1987., za potrebe promocije tadašnjih hotela Haludovo, pedesetak fotografskih motiva hotelske ponude, od arhitekture, okoliša, bazena do hrane, kafića, gostiju. 31 godinu poslije, snimo je iste motive na isti tehnički način (na kolor negativima formata 6x9 centimetara).

"Ideja izložbe nije analiza uzroka, niti politikantsko elaboriranje propasti hotelskog grada Haludovo, već kontrastirani fotografski memento sjajnom arhitektonskom djelu Borisa Magaša. Preispitivanje razloga propasti Haludova ostaje tek u naslovu, kojim se parafrazira i simbolički uspoređuje devastacija hotelskog sustava s pokretom ludizam u kojem se tehnološkom napretku suprotstavljalo uništavanjem strojeva, odnosno u ovom slučaju uništavanjem alata za rad funkcionalnog hotelskog sustava", objasnio je u predgovoru izložbe.

"U tom smislu govori i podnaslov projekta: slike iz vremena koje je prošlo, snimljene u vremenu koje nije došlo, ukazujući na vrijednosti kojih smo se olako odrekli, ne zamijenivši ih novim i suvremenijim i ne sagradivši još ljepše i starije Haludovo", dodao je Fabijanić, ističući da je ta izložba njegova osobna počast Magašu i njegovu djelu.

Damir Fabijanić (Zagreb, 1955.) amaterski se bavi fotografijom od 1968., honorarno od 1973., a potpuno profesionalno od 1987. kada je dobio status samostalnog umjetnika. 

Od prve samostalne izložbe u Madridu 1992., koja je bila prva hrvatska izložba u Španjolskoj, a ujedno i prva hrvatska izložba u inozemstvu nakon priznanja Hrvatske, imao je više od stotinu samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu.

Nagrađivani hrvatski fotograf autor je izložbe Welcome Croatia (Bruxelles, Strasbourg) povodom ulaska Hrvatske u EU (2013.) te koncepcija i fotografija u brojnim važnim projektima, od čega je najznačajniji projekt Dubrovnik, izložba i istoimena knjiga, započet još 1990. godine.

Projekt sličan Haludovu napravio je ranije - ratnim parovima fotografija prije/poslije o Dubrovniku i okolici, gdje se prvi put dogodilo da je isti autor, na isti tehnički način (kamere i film) snimio parove istih motiva prije i poslije razaranja, kasnije razoreno i obnovljeno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.