Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba: Hrvatska jadranska kupališna baština

06.06.2019.

11:43

Autor: Tatjana Sandalj

Opatijsko kupalište (Foto: Hrvatski muzej turizma)

Opatijsko kupalište (Foto: Hrvatski muzej turizma)

Foto: - / -

"Hrvatska jadranska kupališna baština naziv je izložbe što će u četvrtak 6. lipnja u 19 sati biti otvorena u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, u Opatiji, u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma. Izložbu koja će ostati otvorena sve do listopada prati i opsežan katalog.

Autorica izložbe Mirjana Kos Nalis podsjeća da se gradnjom kopnene i pomorske prometne infrastrukture u 19. stoljeću razvija balneologija koja dokazuje ljekovitost mora, sunca, zraka i pijeska. A njen razvoj je usko vezan uz razvoj turizma, a onda i gradnju kupališta u Hrvatskoj.

Naravno, naglasak je na Opatiji kao kolijevci turističke djelantosti u kojoj je, promišljenim nastojanjima direktora Južnih željeznica Fridricha Juliusa Schülera, stvoreno klimatsko lječilište i morsko kupalište.

Morske kupališne građevine su uvijek dio urbanizma turističkih mjesta. Nekadašnja su gradili najpoznatiji arhitekti planirajući prometnu povezanost s izgradnjom turističkih resursa, a sve se gradilo s brigom o očuvanju kulturne i prirodne baštine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.