Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:07 / 11.08.2015.

Autor: Tatjana Sandalj

Izložba "Iz trbuha diva": umjetnička kronika odnosa prema radu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u srijedu, 12. kolovoza, u 20 sati, bit će otvorena izložba "Iz trbuha diva" kojom su predstavljeni radovi tridesetak umjetnika iz Hrvatske i inozemstva. Njihove su teme veze umjetnosti i industrije kroz 20. stoljeće, u različitim formama: od slike i kipa, preko fotografija i instalacija do filma.

Ravnatelj MMSU Rijeka Slaven Tolj istaknuo je da je izložba tim zanimljivija jer bi trebala biti posljednja izložba Muzeja u prostoru u ulici Dolac, obzirom da se nadaju do Nove godine preseliti u H objekt kompleksa Benčić. Objekt neće biti potpuno dovršen, nastavit će se raditi po fazama, ali MMSU treba preseliti čim prije već i zbog zaštite djela iz fundusa.

Kustosica izložbe Ksenija Orelj nada se da će postav zbog širine teme i različitih oblika njene interpretacije biti zanimljiv široj publici. Nastavljajući se na izložbu "Industrijski projekt", što je u Muzeju održana 2005. godine, novi postav također okuplja radove iz muzejskog fundusa i pozvanih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva. U istom prostoru moći ćete razgledati, primjerice, kipove Mile Kumbatović, instalaciju Josipa Pine Ivančića, video Zlatka Kopljara i film Jenny Perlin

Umjetnici iz zbirki MMSU: Darko Bavoljak, Dušan Džamonja, Sergije Glumac, Edo Kovačević, Pawel Kowzan, Mila Kumbatović, Zlatko Kutnjak, Gabriele Mucchi, Nadija Mustapić & Marin Lukanović, Rene Rusjan, Vjekoslav Parać, Sava Šumanović, Romolo Venucci
Pozvani umjetnici: Marijan Crtalić, Boris Cvjetanović, Matija Debeljuh, Josip Pino Ivančić, Harun Farocki, Alen Floričić, Mikhail Karikis & Uriel Orlow, Zlatko Kopljar, Siniša Labrović, Kristina Leko, Luiza Margan, Marko Marković, Jenny Perlin, Goran Škofić

Naziv izložbe "Iz trbuha diva" preuzet je od rada Luize Margan koja je fotografiju poznate skulpture brodograditelja pred 3. majem obradila na način da je kip ostao bez broda u rukama, baš kao brodogradilište bez proizvoda u procesu privatizacije. 

Izloža će trajati do 7. rujna, a radno vrijeme prilagodili su postavu i vrućinama, pa će MMSU biti otvoren radnim danom od 17 do 21 sat te vikendom od 11 do 14 i od 18 do 21 sat. Osim postava izložbe posjetitelji će na otvaranju i zatvaranju svjedočiti i performansima: 5. rujna Siniša Labrović izvest će performans "Dokolica (Komunistički manifest)", a 20. kolovoza i 3. rujna organizirana su vodstva kroz izložbu i večernje kino na terasi.

Informacije o izložbi možete doznati i na internetskoj stranici riječkog MMSU. O raznovrsnosti bavljenja istom temom govore kustosica izložbe i neki od autora, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.