Hrvatski radio

Radio Rijeka

[IZLOŽBA] Kakvu ste ispravu morali imati da biste se zvali Riječaninom?

09.06.2021.

16:03

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: PPMHP

Foto: PPMHP

Foto: - / -

"Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke" naziv je izložbe Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Državnog arhiva u Rijeci koja je otvorena u srijedu u muzeju, a može se razgledati do 24. srpnja.

Izložene su isprave iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća kojima su dodjeljivana građanska prava onima koji su bili rođeni u Rijeci ili su se u Rijeku doselili, a pravo punopravnog građanstva zaslužili su svojim radom, doprinosom gradu, ali i svojom financijskom moći.

Autori izložbe su Tea Perinčić, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci i Markus Leideck, viši arhivist Državnog arhiva u Rijeci.

Izložba je dio projekta "Brdo kulture" koji povezuje kulturne ustanove s privatnim sektorom kojem je kultura područje djelovanja.

O tome tko je i na koji način mogao postati građanin Rijeke, kako je taj status mogao izgubiti, a kakva su bila ženska prava u tom kontekstu doznali smo u razgovoru s Perinčić, poslušajte:

Perinčić o izložbi Riječka zavičajnost, pripremila Iva Pavletić Crnić

Galerija
Foto: PPMHP, Foto: -/-
Foto: PPMHP, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.