Hrvatski radio

Radio Rijeka

[IZLOŽBA] "Klimt - ljubav, smrt i ekstaza" u Muzeju grada Rijeke

29.04.2021.

16:55

Autor: Hina

Obnovljene slike uoči postavljanja u izložbeni prostor (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Obnovljene slike uoči postavljanja u izložbeni prostor (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Izložba "Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza", postavljena kao jedan od vrhunaca projekta Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020, danas je predstavljena u Palači šećerane u kompleksu kulturnog kvarta Benčić.

Središnji izlošci izložbe su devet slika Gustava Klimta, njegova brata Ernsta Klimta te Franza Matscha, koje ukrašavaju svod zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Braća Klimt i Frantz Matsch slike su izradili za riječko kazalište otvoreno 1885. godine.

Kako je kazao ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, izložba je nastajala više godina. U početku je zamišljena kao mnogo bogatija izložba, s Klimtovima radovima iz njegova ranijeg stvaralaštva iz Austrije i Rumunjske, ali su okolnosti pandemije to onemogućile, rekao je Dubrović. Više o samom postavljanju ove velike izložbe pročitajte i poslušajte na ovome linku.

Slike su s kazališnog svoda skinute 2018. godine te očišćene i restaurirane u Hrvatskome restauratorskom zavodu, kazala je autorica izložbe Deborah Pustišek Antić. Prvi puta nakon 1885. godine, kad su prije postavljanja u zgradu riječkoga kazalište bile izložene u Beču, posjetitelji ih mogu razgledati iz neposredne blizine. Uz slike iz HNK, izložbu čine multimedijske i interaktivne projekcije iz kasnije faze.

Pustišek Antić istaknula je da se prije skidanja sa svoda i proscenija kazališta smatralo da su slike ulja na platnu, a sad se zna da su nastale tehnikom tempere, kako bi se oponašalo zidne oslike. "Zasad sve govori o tome da su slike nastale u Beču i dopremljene u Rijeku, i nema podataka da su braća Klimt i Matsch bili u Rijeci", dodala je.

Izložene slike govore o profesionalnoj zrelosti autora i nagovještavaju preokret u Klimtovu stvaralaštvu i novo razdoblje u povijesti umjetnosti - secesiju, rekla je autorica izložbe.

Ravnateljica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota istaknula je da je ovo posljednji izložbeni program projekta EPK 2020 i govori o vrijednoj kulturnoj baštini koja se nalazi u Rijeci. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ustvrdio je da ni ove izložbe, kao niti zgrade Palače šećerane u ovome obliku kakva je sada, ne bi bilo da nije bilo projekta EPK.

"Rijeka je bila kulturno središte i prije 130 godina, kad su nastale ove slike, a ostat će kulturno središte i nakon završetka projekta EPK, zahvaljujući trajnom nasljeđu", naglasio je Obersnel. Na predstavljanju izložbe organiziranom za predstavnike medija bio je i austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich.

Poslušajte izjavu kustosice izložbe Deborah Pustišek Antić:

Pustišek Antić o izložbi Klimta u Rijeci, pripremio Ivan Ribarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.