Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba koja provocira: "Hrvatski proizvod" ponuđen riječkoj publici

16.05.2018.

17:01

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Jedna od najznačajnijih suvremenih umjetnica u Hrvatskoj, Vlasta Delimar, gostuje na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti samostalnom izložbom "Hrvatski proizvod". Projekt nastao 2007., obilježen zabranama i skidanjem plakata, stigao je i pred riječku publiku.

Izložba "Hrvatski proizvod" otvorena je na drugom katu zgrade Akademije, ispred dekanata, tamo će ostati bar do 28. svibnja, a otvorila ju je, neuobičajeno, sama autorica Vlasta Delimar.

Podsjetila je, uglavnom mlađu publiku otvorenja, na anegdote vezane uz postav koji je zaživio 2007. godine, a koji je svugdje izazvao veću ili manju reakciju konzervativne javnosti. Uglavnom su zabranjivani i uklanjani plakati koji su je najavljivali.

Naime, umjetnica-performerica se na fotografijama pojavljuje naga, uz svoje kolege, redom renomirane hrvatske umjetnike, koji su sami birali hoće li pred objektiv stati goli ili odjeveni.

"Moj Hrvatski proizvod je stvaran proizvod, nikako privid ili iluzija ili prevara. On je svakako kvalitetan proizvod i kao takav pokušava se izjednačiti s ostalom 'robom' na tržištu. Ovaj projekt nas samo podsjeća i na tu mogućnost koja je kod nas na neki način zapostavljena. Zato prezentiranje ovog rada treba biti 'provokativno' treba imati karakter glamura i fantazije, svatko tko ga vidi ne smije ostati ravnodušan...", piše Delimar u deplijanu riječke izložbe.

Hoćemo li ikada evoluirati do toga da na fotošopirano djevojačko tijelo u kupaćem kostimu reagiramo kao danas na normalno ljudsko tijelo fotografirano 'bez krpica' i zašto treba hodati za slobodu, poslušajte u nastavku: 

Galerija
Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-
Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.