Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Mali princ: Putovanje" - čarolija za velike i male u Exportdrvu!

02.04.2022.

13:26

Autor: Anja Matić

Dražen Zima, voditeljica projekta Pavla Miličić i kustosica izložbe Morana Matković

Dražen Zima, voditeljica projekta Pavla Miličić i kustosica izložbe Morana Matković

Foto: Anja Matić / Radio Rijeka

"Mali princ: Putovanje" naslov je audioknjige koju je RTL objavio krajem 2020. godine, a projekt se sada manifestira u obliku riječke izložbe koja je u prostoru Exportdrva otvorena 25. ožujka. Ako je još niste vidjeli ne brinite, jer ju možete posjetiti sve do 25. lipnja. 

Audioknjiga može se kupiti u knjižarama, ali i na tisku. Idealna je za poslušati pred spavanje.

Pavla Miličić - jedna od voditeljica projekta

Prigodno je stoga danas naš Dražen Zima u eteru Radio Rijeke, u sklopu emisije Klasa optimist, razgovarao s jednom od voditeljica projekta Pavlom Miličić te s kustosicom izložbe Moranom Matković.


Otkrile su nam Pavla i Morana kako baš kao u jednoj od najpoznatiji priča, posjetitelji se u sklopu izložbe kreću kroz razne planete, susreću likove iz knjige Antoinea de Saint-Exupéryja te se naposlijetku vraćaju na planet Zemlju.

Izložba je interaktivna i slojevita, slojevita kao i sama knjiga koju svatko barem jednom u životu treba pročitati.

Morana Matković - kustosica izložbe

Cilj projektnog tima bio je napraviti izložbu koja se postavom odmiče od već standardnih načina prikazivanja Malog princa te im je uz to zadatak bio roman preoblikovati u izložbu koja će istovremeno biti namijenjena djeci, ali i odraslima. 


Optimistične Pavla i Morana dodale i kako izložbeni projekt nije ekranizacija knjige, već njezina interpretacija, stoga žele prostor izložbe definirati kao prostor putovanja, prostor za istraživanje i sudjelovanje, a ne samo kao promatranje.


Autori koncepta su arhitektica Ida Križaj Leko, dizajneri Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić te kustosica Morana Matković. Osim Pavle Miličić, voditeljica projekta je Zorana Kličković Kanaet.


Što očekivati od izložbe, više o čarobnome svijetu poznate francuske novele i budućim organiziranim vodstvima kroz izložbu saznajte poslušavši emisiju:

emisija Klasa optimist

Izložba Mali princ

Izložba Mali princ

Foto: - / RTL

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Klasa optimist

Svake subote u 12:40 u goste pozivamo ljude koji svojim načinom života i razmišljanjima bude optimizam u ovim teškim vremenima. Poslušajte svoju dozu tjednog optimizma subotom u emisiji "Klasa optimist"!

Poslušajte u Slušaonici