Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Mapiranje kartografije: suvremeni pristupi planetarizaciji"

20.01.2022.

15:59

Autor: Tatjana Sandalj

Hara Shin: Immaterial Mapping

Hara Shin: Immaterial Mapping

Foto: Hara Shin / Drugo more

 Međunarodna grupna izložba "Mapiranje kartografije: suvremeni pristupi planetarizaciji" bit će otvorena u četvrtak 20. siječnja u Galeriji Filodrammatica  u organizaciji Drugog mora i kustosica okupljenih u hamburški Collective Rewilding

Četrnaest umjetnika iz cijelog svijeta istraživalo je prakse koje se suprotstavljaju osjećaju onoga što danas smatramo stvarnim prostorom koji je, zapravo, definiran algoritamskim predstavljanjem primjerice Google kartama, satelitskim snimkama i drugim tehnologijama geografskog označavanja.


Na izložbi do 18. veljače sudjeluju odabrani umjetnici i istraživači inovativnih i kreativnih kartografskih praksi: Iman Datoo (UK), Aksiniya Peycheva (Bugarska), Pedro Hurpia (Brazil), Marina Camargo (Brazil), Paula König (DE), Hara Shin (DE), Luka Kedžo (HR), Monika Gabriela Dorniak (DE), Latent Community Collective (Grčka), Mari Fraga (Brazil), Hanne Van Dyck (BE), Yiannis Pappas (Grčka), Matheous da Rocha Montanari (Brazil) i Deborah Mora (Italija). Kustosice izložbe su Sara Garzón, Ameli M. Klein i Sabina Oroshi iz međunarodnog kustoskog kolektiva Collective Rewilding.


"Omogućavajući navigaciju poznatim svijetom, karte su oduvijek bile jedan od najvažnijih ljudskih izuma. Najstarije sačuvane karte uključuju špiljske slike, a slijede ih opsežne karte drevnog Babilona, Grčke, Kine i Indije. Karte su sveprisutne u svim kulturama i pretpostavljaju poseban odnos prema zemlji i krajoliku. Posada svemirske letjelice Apollo 17 je 7. prosinca 1972. godine snimila poznatu fotografiju Zemlje poznatu pod nazivom The Blue Marble (Plava pikula) i ostvarila davni san renesansnih geografa o smanjenju planete Zemlje na objekt prikaza. Zemlja je postala jedna slika, a antropocentrični pogled dobio je novu perspektivu, izgubivši pritom brojne druge. U desetljećima koja su uslijedila, naši 'odnosi sa Zemljom' postali su sve više posredovani tehnologijama i tehnikama vizualizacije, označavanja i kalkulacije, mapiranja, predviđanja i simulacije", podsjećaju u najavi izložbe iz Drugog mora.


Izložba "Mapiranje kartografije: suvremeni pristupi planetarizaciji" propituje kako umjetnički projekti mogu potkopati tehnifikaciju prirodnog i kako se naše poimanje prirodnog mijenja posredstvom digitalnih tehnologija. 


Izložbu posjetite u radnom vremenu galerije: od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati. Program ima i nekoliko nadopuna. Prva je razgovor s kustosicama Sabinom Oroshi i Ameli Klein o promišljanju turizma prema novim paradigmama oporavka i to u petak 21. siječnja u 19 sati u velikoj dvorani Filodrammatice. Druga je performans Monike Dorniak "Walking In Two Directions (At The Same Time)" u petak 21. siječnja u 20 sati u Galeriji Filodrammatice. Treći je otvorenje virtualnog postava izložbe u petak 4. veljače.

Mari Fraga: 63 Perforations

Mari Fraga: 63 Perforations

Foto: Mari Fraga / Drugo more

Poslušajte razgovor s Dubravkom Matanićem iz Drugog mora:

Mapiranje kartografije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.