Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba na koju se ulazi donacijom hrane

28.10.2013.

13:18

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki je fotograf mjesecima živio s beskućnicima i dokumentirao njihov život, a svoje će iskustvo podijeliti s javnosti na trodnevnoj multimedijalnoj izložbi u galeriji Garbas u Užarskoj ulici.

Družio se s beskućnicima u prihvatilištima, jeo s njima u pučkoj kuhinji, prodavao Ulične svjetiljke, posjećivao njihova spavališta u metrou u Budimpešti, boravio u napuštenim zgradama, slušao njihove sudbine, živio njihov život. Na trenutak zanijemim. Ćutim. Dakle, neka vrst sam njihovog alter ega. Preuzimam njihov identitet. Cijeli proces druženja fotografski dokumentiram i od nastalih fotografija pravim izložbu, objašnjava autor.

Borislav Božić profesor je likovne kulture i umjetnosti, majstor fotografije i specijalist za digitalnu fotografiju. Dugogodišnji je organizator i voditelj Fotokluba Rijeka. U svojoj umjetničkoj praksi njeguje autorsku fotografiju i grafiku. Član je HDLU-a, a živi i radi u Rijeci.

Ulaz na izložbu Zašto je Borislav Božić živio život beskućnika ne plaća se novcem, već tako da svaki posjetitelj donese nešto hranu i potrepštine koje će se darovati riječkim prihvatilištima za beskućnike. Prikuplja se brašno, ulje, tjestenina, riža, palenta, konzerve graha, pelata, graška, mesnih narezaka, riblje konzerve, paštete, trajno mlijeko u tetrapaku (obavezno s čepom, tako da se može dulje koristiti), sapuni, paste za zube, šamponi...

Izložba se otvara večeras u 19 sati, ostaje otvorena 29., 30. i 31. listopada, a može se razgledati od 10 do 19 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.