Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba na šetnici: "Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat"

09.01.2020.

16:25

Autor: Albert Petrović

Izložba je dio programa Susjedstva Kampus Rijeke 2020 EPK(Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Izložba je dio programa Susjedstva Kampus Rijeke 2020 EPK(Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Na sveučilišnom Kampusu na Trsatu u Rijeci u četvrtak je otvorena izložba "Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat". Susjedstvo Kampus dio je programskog pravca 27 susjedstava Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.

Izložbu su osmislili studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci u suradnji s partnerima: EUROM - European Observatory on Memories, Sveučilištem u Barceloni, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, a pod vodstvom izvanrednog profesora Vjerana Pavlakovića koji je ovim postavom htio iznijeti neke dosad zapostavljene aspekte španjolskog građanskog rata.

Profesor Pavlaković doktorirao je u SAD-u baš na temu španjolskog građanskog rata i ulozi Hrvata u njemu.

Izložba je postavljena na vanjskim panoima, na šetnici u neposrednoj blizini nekadašnje vojarne koja je nosila ime Španjolskih dobrovoljaca. "Da, tu je bio i spomenik, otkriven 1977. godine, na kojem je pisalo: 'No pasaran!' i kojemu bezuspješno pokušavamo ući u trag. Ne znamo gdje je maknut. Pretpostavljamo da je poveznica bio Riječanin Edo Jardas, kasniji gradonačelnik, koji je bio sudionik tog rata", govori Pavlaković.

"Inače, brojke pokazuju da je gotovo polovica dobrovoljaca s područja tadašnje Jugoslavije bila iz Hrvatske. Velik dio njih je ionako već bio u emigraciji. Ovom izložbom sam htio baciti malo drugačije svjetlo na taj događaj jer je dosad uglavnom promatran kroz glorificiranje tih internacionalnih brigada, a on ima puno još neistraženih aspekata poput, recimo, jake uloge žena u njemu", istaknuo je profesor Pavlaković.

"Zato sam uključio mnogo mladih znanstvenika u projekt koji je lišen svih ideologija. Taj rat je bio privlačan medijski događaj, pratio se u svijetu. Vidite na ovim panoima brojne novinske tekstove i fotografije, a činjenica je da su se tu branile univerzalne vrijednosti i slobode", naglasio je voditelj projekta. Poslušajte više:

Kakvo je sjećanje na Španjolski građanski rat, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.