Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Nepoznati Klimt" u Palači šećerane - do kraja ožujka

30.12.2021.

10:49

Autor: Tatjana Sandalj

''Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza''

''Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza''

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog velikog zanimanja publike izložba "Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza" u Muzeju grada Rijeke dobila je još jedan produžetak. Iz muzeja su potvrdili da će trajati do 31. ožujka 2022. godine. 

Izložba predstavlja originalna platna Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha, izrađena 1885. godine za tada novootvoreno riječko kazališno zdanje. Mladi umjetnici uspjeli su ostvariti suradnju s uglednim bečkim arhitektonskim ateljeom Fellner i Helmer. Gustav Klimt imao je samo 23 godine.


Na izravan susret s devet radova slikarske trojke publika je čekala 136 godina. Slike su prvi i dosad jedini put bile postavljene kao izložba u travnju 1885. godine, kada su bile izložene u bečkom Muzeju za umjetnost i industriju. 


Kada su stigle u Rijeku, postavljene su na dvadesetak metara visoke pozicije iznad gledališta i pozornice, a na ta mjesta će biti i vraćene kada izložba u Palači šećerane završi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.