Hrvatski radio

Radio Rijeka

[IZLOŽBA] Novost za posjetitelje: šetnja Balthazargradom uz audiovodstvo!

08.01.2021.

10:45

Autor: HRT - Radio Rijeka

Preporuka je da posjetitelji donesu vlastite slušalice (Foto: Hrvoje Franjić / Rijeka 2020)

Preporuka je da posjetitelji donesu vlastite slušalice (Foto: Hrvoje Franjić / Rijeka 2020)

Foto: - / -

Posjetiteljima izložbe "51000 Balthazargrad", koja je do 23. siječnja otvorena u riječkome Muzeju moderne i suvremene umjetnosti kao dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, odnedavno je dostupno i audiovodstvo.

Kako se zbog epidemioloških mjera u muzeju trenutno ne provode grupne aktivnosti, pa ni stručna vodstva izložbom, mali i veliki posjetitelji uz pomoć tehnologije na ovaj način dobivaju mogućnost samostalnog obilaska uz stručnu pratnju.

U dvadesetak minuta snimljenog audiovodstva, profesor Balthazar posjetitelje vodi kroz sedam postaja izložbe, otkriva priče u pozadini izložaka i potiče na korištenje interaktivnih elemenata izložbe, javljaju iz tvrtke "Rijeka 2020".

Vodstvo se može poslušati izravno na mrežnoj stranici MMSU-a ili na platformi SoundCloud. Pri posjeti muzeju, posjetitelji skeniranjem QR koda ili upisom linka mogu pristupiti audiovodstvu, uz preporuku da sa sobom ponesu vlastite slušalice, a u muzeju je dostupan bežični pristup internetu.

Za posjetitelje koji nisu u mogućnosti koristiti audiovodstvo putem svoga mobilnog uređaja, MMSU je pripremio pet MP3 uređaja koji se mogu zatražiti na ulaznom info-pultu.

Vodstvo je prilagodio Zoran Krušvar, glas je posudio glumac Damir Orlić, a sve je snimio i montirao Sebastijan Tomažin.

Mali tiskani vodič izložbom i velika bojanka

Usto, u prostorima MMSU-a može se pronaći i muzejski fanzin "Beni", koji muzej izdaje u posljednje tri godine, a prigodno je za potrebe ove izložbe osmišljen kao "mali vodič i velika bojanka" za djecu. Fanzin je oblikovan na temelju dječjih crteža koji su nastali u posljednja dva mjeseca izložbe i uključuje maštovitu mapu Balthazargrada sa zadacima.

Uz fanzin, posjetitelji dobivaju i razglednicu nastalu iz kolažiranja starih fotografija vizure Rijeke i balthazarovski oblikovanih dječjih crteža. Crteže i razglednice prilagodila je umjetnica Tanja Blašković, zadatke je osmislila muzejska pedagoginja Ivana Lučić, a sve je dizajnirao Marin Nižić.

Radno vrijeme MMSU-a i cijena ulaznice

Izložba "51000 Balthazargrad" o omiljenom animiranom geniju, čijem je autoru Zlatku Boureku upravo vizura Rijeke poslužila kao inspiracija za crtanje grada u kojem animirani profesor živi i smišlja svoje izume, može se pogledati u radno vrijeme MMSU-a: od utorka do petka od 12 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati. Ponedjeljkom, blagdanom i praznikom Muzej je zatoren.

Pojedinačna ulaznica za izložbu može se kupiti na ulazu u muzej po cijeni od 30 kuna, a pravo na besplatni ulaz imaju djeca do 7 godina, nezaposleni i umirovljenici, uz predočenje dokumenta. 

Djeca i mladi do 18 godina, studenti i članovi strukovnih udruga i organizacija ostvaruju popust, pa za njih ulaznica košta 20 kuna, uz predočenje važećih studentskih odnosno strukovnih iskaznica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.