Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba o Claustri, skrivenoj ostavštini starih Rimljana

01.07.2015.

14:36

Autor: Antonela Galić Pruša

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba "Claustra - skrivena ostavština starih Rimljana", autora Jure Kusetiča i Tine La u riječkoj galeriji Principij otkriva nam priču o impresivnom antičkom bedemu od Kvarnera do Alpa.

Riječ je o najvećemu građevinskom i vojno-obrambenom sustavu kasnorimskih zidina, izgrađenih u drugoj polovici 3. stoljeća zbog obrane Rimskoga Carstva od barbara, koji se proteže od Rijeke do Julijskih Alpa. 

Projekt "Claustra", koji traje od siječnja prošle do rujna ove godine, vrijedan je 604.200, 48 eura, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva EU. Primorsko-goranska županija u njemu sudjeluje sa 102.325,20 eura, a u projektu sudjeluju još i Hrvatski restauratorski zavod i Udruga "Žmergo". Vodeći partner je Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije, a uključen je i Narodni muzej Slovenije.

Principij je bio vojno zapovjedništvo južnog dijela Claustre, a zidine, utvrde, ceste i postaje protezale su se preko riječke Kalvarije kanjonom Rječine, preko Jelenja, Klane i Prezida, kroz Sloveniju i austrijsku Korušku. 

Na izložbi će se moći vidjeti digitalne rekonstrukcije, zemljovidi i različite ilustracije koje pričaju priču o skrivenoj ostavštini starih Rimljana i upoznaju posjetitelje s kulturnom baštinom iznimne važnosti. 

Organizator izložbe je Primorsko-goranska županija u sklopu projekta "Claustra", sufinanciranog iz Programa europske teritorijalne suradnje, Operativnog programa Slovenija- Hrvatska 2007-2013. Izložba će biti otvorena od večeras do 20. srpnja, svaki dan od 9 do 21 sat, a zatim seli u Opatiju i Klanu.

O impresivnoj Claustri saznajte više iz razgovora s arheologinjom Anom Golja, predsjednicom Udruge "Žmergo" koja je uključena u projekt: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.