Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba o povijesti vjenčanica u Pomorskom i povijesnom muzeju

13.02.2017.

14:27

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba o povijesti vjenčanica otvara se u riječkom Pomorskom i povijesnome muzeju u povodu Valentinova. Bit će izložene stare fotografije mladenki u vjenčanicama i predmeti iz dote te 93 keramičke skulpturice u vjenčanim haljinama 19. i 20. stoljeća, autorice Margarete Krstić.

Mladenke su za vjenčanje tek u 19. stoljeću počele oblačiti bijele vjenčanice, nakon što je to učinila kraljica Viktorija. Do tada su vjenčanice bile u različitim, najčešće veselim bojama, a najomiljenija je bila zelena boja kao simbol plodnosti, objašnjava autorica izložbe Margita Cvijetinović.

Dodaje da gotovo do početka 20. stoljeća za većinu djevojaka nije postojala vjenčanica koja se odijevala samo za vjenčanje. Ista se haljina nosila i u drugim prilikama, ali uvijek je ukazivala na društveni status i imovinsko stanje mladenke. Osim starih fotografija s vjenčanja, u muzeju će biti izložena i dota - jer je obitelj nastojala što bolje opremiti nevjestu, koja je sa sobom u brak donosila miraz, odnosno dotu: nakit, posteljinu, namještaj, pribor za jelo itd.

Izložbu o povijesti vjenčane haljine prati i izložba keramičkih skulptura mladenki u vjenačnicama 19. i 20. stoljeća. Nakon pomnog istraživanja povijesnih fotografija i vjenčanih haljina pohranjenih u muzejima, izradila ih je poznata keramičarka Margareta Krstić. Svoje 93 mladenke od bijele gline i glazure nazvala je "Nevestice črez vrime".

Izložba "Snovi u bijelom" u Pomorskom i povijesnome muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci otvara se 14. veljače u 19 sati, a trajat će do 2. travnja. S autoricom izložbe Margitom Cvijetinović razgovarala je Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.