Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba o Teatru Fenice: vrhunska zgrada kojoj se može vratiti stari sjaj!

15.10.2019.

15:03

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Teatro Fenice danas (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Teatro Fenice danas (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Posljednja kino-predstava u riječkom Teatru Fenice bila je 28. prosinca 2007. godine, a zatim je, nakon promjene vlasništva, zgrada prepuštena propadanju. Konzervatorski odjel u Rijeci posvetio joj je izložbu, pa u Galeriji Garbas možemo pogledati kako se gradilo i po čemu je posebno Teatro Fenice.

U vrijeme kad je izgrađeno, početkom XX. stoljeća, Teatro Fenice je bilo među prvim armiranobetonskim kazališnim zgradama u Europi i pravo čudo tehnike toga vremena. Svečano je otvoreno 2. svibnja 1914. godine, izvedbom Puccinijeve "Tosce", i bio je jedini onodobni realizirani projekt kazališta na tlu Hrvatske.

Dvije polivalentne dvorane i ukupno 2650 mjesta za posjetitelje činili su Teatro Fenice pravim "kraljem zabave" svoga doba. Na tom je tragu i igra riječi u imenu izložbe "Kra(l)j zabave", koje metaforički ukazuje na slavni kraljevski početak zgrade koja danas, zapuštena i oronula, izgleda kao da čeka svoj kraj.

A kraj je započeo 2007. godine. Tada zgrada postaje dijelom privatno, a dijelom gradsko vlasništvo, gubi svoju namjenu kina i kazališne dvorane, i zapuštena propada već više od desetljeća, upozoravaju konzervatori.

"Rijeka koja je na početku XX. stoljeća raspolagala s dva velika kazališta, devet kinematografa, četiri varijetetska kazališta, danas bi isto tako trebala raditi na svome kulturnom dignitetu i ponovno afirmirati vrijednosti koje je nekada imala. Danas je zgrada Teatra Fenice prepuštena propadanju, i ovom je izložbom želimo učiniti vidljivijom u urbanom tkivu grada, i time možda potaknuti vlasnike da se pokrenu i iznađu novu namjenu tome kazalištu", kaže pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci dr. sc. Biserka Dumbović Bilušić.

Ističe kako je zgrada, unatoč oronulom izgledu, građevinski još uvijek u dobrom stanju. "Ima tehničkih problema koji su posljedica neodržavanja zgrade, primjerice propadanje limarije, krovnih ploha i pokrova, žbuka djelimice otpada, no to nisu teški konstruktivni problemi. Nažalost, ima problema s razinom podzemne vode, ali i to je rješivo. Prema tome, s konzervatorskoga gledišta, mi smatramo da zgrada ne zahtijeva previše velikih konstruktivnih zahvata, već su potrebne preinake u smislu unutarnjeg uređenja, fasade, zamjene pokrova i sličnog", kaže Dumbović Bilušić.

Konzervatorica Dorotea Oštrić – koja je autorica izložbe, uz Damira Krizmanića i Ivana Brauta – naglašava kako postoji projekt kojim bi se Teatru Fenice mogao vratiti stari sjaj. "Dr. Nana Palinić je sa svojim timom napravila istraživanje, i mi znamo da se zgrada može obnoviti na način da se vrati nekoliko koraka unatrag, prema svojoj izvornosti."

A ta je zgrada imala sve potrebno za zabavu – i kazalište, i kino, i plesnu dvoranu. "Prostor koji mi znamo kao Operu, i koji ima i svoju opskurnu prošlost s Plavim Jadranom, prije toga je bio Sala bianca. U međuratnom razdoblju to je bilo mjesto gdje se izlazilo nedjeljom, gdje su bili plesovi i čajanke, gdje su bili barovi. Imali ste četiri dvorane gdje ste mogli zasebno imati svoj party", kaže Oštrić i nastavlja: "Gornja dvorana je bila za čitav dijapazon predstava – od elitnih kazališnih opera i opereta do lakih varijetetskih komada. Postojao je i orkestar u toj zgradi izvanrednih akustičnih mogućnosti."

Dvadesetih godina postavljena je projekcijska soba za filmove, a zatim i oprema za zvučni film, pa je i u tome Teatro Fenice bio među prvima. "Sve se to može vratiti jer je zgrada napravljena prema izvanrednim tehničkim standardima svoga vremena. Adaptacijom se nešto od toga može iskoristiti, a nešto osuvremeniti", uvjerena je konzervatorica.

Izložbu "Kra(l)j zabave" u Galeriji Garbas, u Užarskoj ulici 26 u Starom gradu, možete pogledati do petka 25. listopada, radnim danom od 11 do 17 sati. Izložba je postavljena u sklopu Dana europske baštine, koji se obilježavaju od 1995. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a ovogodišnja im je tema Umjetnost i zabava. U nastavku poslušajte razgovor s Biserkom Dumbović Bilušić i Doroteom Oštrić:

Teatro Fenice, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.