Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Palež u sjećanjima": gorjela su sela u Istri, Sloveniji, Hrvatskoj

09.08.2016.

11:07

Autor: Biserka Belić, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Memorijalnom centru "Lipa pamti" u Lipi u 20 sati bit će otvorena putujuća izložba arhivskih snimaka sela spaljenih za vrijeme Drugog svjetskog rata na području dijela Italije, Slovenije i Hrvatske.

Izložba je dio međunarodnog projekta "Palež u sjećanjima" što na inovativan način pristupa zanemarenoj tematici spaljivanja sela na multietničkom području nekadašnje Julijske krajine: tršćanskog zaleđa, Krasa, Gorike, Brkina, slovenske i hrvatske Istre, opatijskog i liburnijskog krasa te rapadnog riječkog zaleđa.

Izložbu čine arhivske snimke sela spaljenih u akcijama tzv. "čišćenja terena" što su ih provodili nacisti i fašisti. Predstavljeno je i stradavanje sela na području današnje Općine Matulji: Lipa, Male Mune, Vele Mune, Žejane te naselja u Općini Klana: Breza, Lisac, Studena,u proljeće 1944. godine.

Na izložbi su surađivali Memorijalni centar Lipa, Slovensko prosvetno društvo Mačkolje, Slovensko kulturno društvo Primorsko Mačkolje, Krajevna skupnost Šmarje, Zveza borcev KO Šmarje, Upravni odjel za kulturu Istarske županije i Katedra Čakavskog sabora Žminj.

Postav se u Lipi može razgledati do 22. rujna. O ciljevima izložbe govori predsjednik Udruge Žejane, jednog od suorganizatora izložbe, Robert Doričić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.