Hrvatski radio

Radio Rijeka

[IZLOŽBA] "Platformski duhovi": Što kad nas 'ghostaju' digitalne platforme?

23.10.2020.

13:43

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Rijeka EPK 2020

Foto: Rijeka EPK 2020

Foto: - / -

Umjetnička instalacija "Platformski duhovi" talijanskog i njemačkog umjetnika Silvija Lorussa i Sebastiana Schmiega bavi se fenomenom "ghostinga", prekidom odnosa bez prethodnog upozorenja i objašnjenja. Kako izgleda kad nas, umjesto drugih ljudi, naglo i neočekivano napusti digitalna tehnologija?

Ekrani i slova postali su prevladavajući oblik komunikacije, u doba pandemije čak i poželjniji i sigurniji od osobnog kontakta. Veze sklapamo najprije online, u virtualnom svijetu, a onda ih tek (eventualno) pokušavamo "otjelotvoriti" u "pravoj" stvarnosti. Sve češći fenomen ghostinga (engl. ghost, duh) vrlo je okrutan i brutalan, ali efikasan način da nekoga isključimo iz daljnih kontakata: jednostavno nestanemo. Pretvorimo se u duha. Ne javljamo se, ne odgovaramo na pozive, ne uzvraćamo poruke - i uskratimo svako objašnjenje zašto smo to učinili.

Autori Silvio Lorusso i Sebastian Schmieg već su u Rijeci gostovali izložbama Cjeloživotno učenje i Tko što radi? u Filodrammatici, gdje su održavali i predavanja. Lorussov rad Shouldn't you be working? trenutno je postavljen na pročelju zgrade riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u sklopu trećeg izdanja Bijenala industrijske umjetnosti, dok Schmieg sudjeluje u velikoj grupnoj izložbi Usijano more u Exportdrvu videoradom I Will Say Whatever You Want In Front Of A Pizza.

Ako ste to ikad doživjeli, onda znate koliko se teško oporaviti od takvog bolnog i nehumanog napuštanja. Što sam krivo napravila, gdje sam pogriješila, što sa mnom ne valja, zar ne zavrjeđujem ni objašnjenje...? - i tako unedogled. Talijansko-njemački autorski dvojac Slivio Lorusso i Sebastian Schmieg ovoj temi prilaze iz potpuno druge perspektive: što kad nas naglo i neočekivano napusti digitalna tehnologija koju koristimo u komunikaciji naših života prema svijetu? Tu pojavu umjetnici nazivaju platform ghosting.

"Digitalne platforme poput Twittera, Facebooka, YouTubea i drugih korisnike mogu napustiti tako da im privremeno ili trajno ukinu korisničke račune, ne prikazuju njihove komentare drugim korisnicima bez njihovog znanja, uklone ih iz pretraživačkih rezultata i slično. To kod korisnika izaziva sličan osjećaj napuštenosti kao i u 'stvarnom' životu, ali može izazvati i veće probleme po pitanju rada. Manjim korisnicima to nije možda toliko bitno, ali profesionalnim npr. youtuberima je to dosta važno", tumači Dubravko Matanić iz Udruge Drugo more koja je organizator izložbe.

Postavljena u sklopu programskog pravca Dopolavoro Rijeke Europske prijestolnice kulture, koji se bavi upravo problematikom novih suvremenih oblika rada, instalacija upozorava na to kako ghosting od strane mrežnih platformi čini digitalni rad dodatno nesigurnijim i razlomljenijim.

Na ekranima, postavljenima na šuplju strukturu paravana koji dvoranu Filodrammatice dijagonalno presijeca na dva dijela, gledamo digitalnu komunikaciju korisnika s imaginarnom platformom. Onoga trenutka kad se komunikacija prekida, nestaju i ekrani - dotad blještave crvene podloge s bijelim slovima u hipu postaju potpuno prozirna praznina, a mi smo odjednom posve sami u izložbenoj dvorani koja toga trenutka postaje vidljiva kroz prozirne folije bez sadržaja. 

"Instalacija modulira različite stupnjeve neprozirnosti i transparentnosti te predviđa blisku budućnost u kojoj pametni gradovi proizvode rojeve ljudi (radnika, građana itd.) koji u određenom kontekstu postoje samo kao duhovi", stoji u najavi izložbe koju možete posjetiti od večeras u 20 sati pa do 13. studenoga svakog dana osim nedjelje od 17 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Matanić o digitalnom ghostingu, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Lorusso i Schmieg lani u Filodrammatici (Foto: Tanja Kanazir / Drugo more)

Lorusso i Schmieg lani u Filodrammatici (Foto: Tanja Kanazir / Drugo more)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.