Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba: povijest pomorskog školstva na Kvarneru

27.11.2013.

11:12

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Muzeju grada Rijeke u četvrtak 28. studenog bit će otvorena izložba o Mornaričkoj akademiji, K. und K. Marine-Akademie, u Rijeci te o pomorskom školstvu na Kvarneru.

Važnost pomorskog obrazovanja istaknuta je već krajem 18. stoljeća kada je carskom odlukom osnovana prva Nautička škola u Trstu. Ona je neko vrijeme djelovala i u Rijeci, ali moderno pomorsko obrazovanje počinje tek pedesetih godina devetnaestog stoljeća u Rijeci, Bakru i Malom Lošinju. Carsko kraljevska Mornarička akademija, koja obrazuje časnike ratne mornarice, osnovana je u Veneciji 1802. godine. Kasnije je preseljena u Trst, no najveći je ugled stekla u Rijeci tijekom pola stoljeća kontinuiranog rada.

U Rijeci je već 1857. izgrađena nova velika zgrada u kojoj je Akademija odmah počela s radom, ali od 1866. sve do Prvog svjetskog rata u toj ustanovi se kontinuirano obrazuju pomorski časnici, od kojih su mnogi postali ugledni stručnjaci, neki od njih i zapovjednici Austro-ugarske ratne mornarice. I neki od profesora Akademije bili su zapaženi znanstvenici, poput pionira na području akustike i aerodinamike koji su svojim eksperimentima stekli svjetski ugled.

Ta je škola bila njemačka, po nastavnom jeziku, a istovremeno je u Rijeci djelovala i mađarska Nautička akademija. Pomorska škola u Bakru imala je hrvatski kao nastavni jezik, a u Malom Lošinju to je bio talijanski. Imena nekih od profesora tih ustanova i njihovih učenika danas iskrsavaju kao važni protagonisti pomorskog  obrazovanja, znanosti i povijesti pomorstva.

Uz povijesni pregled škola i razvoja školstva, kao i prikaz najuglednijih profesora, izložba prikazuje i brojne dosad javnosti nepoznate predmete i dokumente iz zbirke Muzeja grada Rijeke te iz zbirki pomorskih škola u Bakru i Malom Lošinju. Izložba Mornarička akademija i pomorsko školstvo u Rijeci, Bakru i Malom Lošinju ostat će otvorena do 31. siječnja 2014.

Početna ideja bila je napraviti izložbu o riječkoj Akademiji, međutim priča je u međuvremenu narasla. Kako i zašto od autora izložbe Ervina Dubrovića doznala je Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.