Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fotografkinje 2022.: Pravda i ravnopravnost u Galeriji Principij

03.03.2022.

11:31

Autor: Radio Rijeka

FOTOGRAFKINJE 2022.

FOTOGRAFKINJE 2022.

Foto: - / fotoklub RIJEKA

Izložba Fotografkinje 2022. bit će otvorena u riječkoj Galeriji Principij u subotu 5. ožujka u podne.

Fotoklub Rijeka 1979. godine organizirao je izložbu povodom Međunarodnog dana žena u Malom salonu u Rijeci, a na izložbi su dominirali fotografi. Zbog afirmacije autorica, klub je 2010. godine inicirao izložbu na kojoj su sudjelovale samo članice, fotografkinje.

Krenuli smo skromno - samo s članicama kluba i to je bio veliki uspjeh jer je javnost prepoznala naš osnovni cilj da ženu predstavimo kao autoricu, ženu subjekt, a ne ženu objekt. Već smo sljedeće godine prerasli u međunarodni okvir i ta praksa traje do danas. Svake je godine prema broju prijava odaziv na izložbu impresivan. Ove godine prijavila se 131 autorica iz Hrvatske, Slovenije, BiH. Među prijavljenim autoricama je i naša draga počasna članica, devedeset i petogodišnja Slavka Pavić.

Fotoklub Rijeka

Osim poticanja slopne ravnopravnosti, projekt je važan i zbog njegovanja umjetničke fotografije i zato svake godine angažiraju profesionalnu kustosicu koja radi selekciju fotografija i izdvaja najbolje za nagradu i pohvale. Ove godine to je bila povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Arh.


Inicijator projekta i predsjednik Fotokluba Rijeka je Borislav Božić, a izložba je otvorena do 12. ožujka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.