Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba: Pred smrću svi smo isti

31.07.2013.

00:03

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajednička izložba triju autora naziva 'Tri mrtva, tri živa' otvorena je u Malom salonu na Korzu. Radovi tematiziraju jednakost svih ljudi pred smrću, a izložbu možete razgledati do 7. kolovoza.

Zajednički projekt Silvije Đolonge, Andreja Kurtina i Nike Rukavine zasnovan je na alegorijskim prikazima iz srednjeg vijeka, te na mnogobrojnim pričama bliskoistočnog i europskog prostora o personaliziranoj smrti i suočavanju živih s njom. U takvim se prikazima tri mrtvaca ukazuju pred trojicom živih pripadnika visokog društva. Mrtvaci svojom pojavom užasavaju sugovornike, ponižavajući u njima sve ono što proizlazi iz bahatosti, gramzivosti, moći i taštine. Moćnici: plemići, biskupi, vitezovi, odjednom postaju ustrašeni i ponizni izjednačujući se s običnim ljudima. Tog trena sve društvene, materijalne i statusne razlike postaju nebitne: pred smrću svi smo isti.

Tri autora, tri potpuno različita dijela izložbe: dok Silvija Đolonga izlaže instalaciju, a Andrej Kurtin crteže velikog formata, Nika Rukavina izvodi jednosatni performans. Instalacija se sastoji od tri grobna humka u kojima nakupljena zemlja nosi tragove otisnutih tijela. Tri skromne parcele aludiraju na grobove bezimenih i marginaliziranih, odbačenih po najkraćem mogućem postupku. Riječ je o otiscima tijela umjetnika.

U Kurtinovim crtežima prepoznajemo današnje nedodirljive, figuru bankara, političara i biskupa, prikazane u skoro prirodnoj veličini. Međutim, privilegiranom sloju, mahom muškog roda, oduzet je dignitet - na crtežima se pojavljuju nemušti, goli i bosi pred likom promatrača. Ipak, u zajedničkom portretu u kojem sreću likove smrti, nema traga poniznosti. Njihova samozadovoljnost i bahatost i dalje je na djelu.

U samodisciplinirajućem performansu koji iziskuje nemalu koncentraciju i izdržljivost, Nika Rukavina postavlja se u izazov s vlastitom zrcalnom slikom. Dijalog koji je naizgled forma 1:1, postaje test između tijela i njegove sjene, dvojnika i inih projekcija.

Poslušajte što je od autora o projektu doznala Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.