Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba riječkog MMSU o nevidljivim migrantima: "Između tamo i tamo"

26.01.2017.

13:23

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svi govore o migrantima, ali rijetko o specifičnostima privremenih migranata kakve su: kućne pomoćnice, dadilje, fizički i sezonski radnici... Upravo oni su tema izložbe "Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija" što će u riječkom MMSU biti otvorena od 27. siječnja do 19. ožujka.

Svi govore o migrantima, ali rijetko o specifičnostima privremenih migranata kakve su: kućne pomoćnice, njegovateljice, dadilje, fizički i sezonski radnici, umjetnici na rezidencijama... Upravo oni bili su tema proučavanja osobnih priča, društvenih i kulturnih procesa čiji su rezultati okupljeni na izložbi "Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija" što će u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci biti otvorena u petak 27. siječnja u 20 sati.

Interdisciplinarnom antropološko-umjetničkom suradnjom kustosica Irene Bekić i Duge Mavrinac nastao je projekt kojim skreću pozornost na nevidljive migrante. Nasuprot dominirajućem govoru u javnom prostoru o izbjeglicama i azilantima i njihovim stradavanjima, skreću pozornost na skupine nevidljivih migranata, ljude iz naše zajednice, susjede, prijatelje, poznanike i članove obitelji, prepuštene uglavnom taktikama vlastitog snalaženja, ali i predrasudama zajednice iz koje i u koju dolaze.

Izložba ima i bogat prateći program u kojem su edukativne radionice, razgovori s umjetnicima, stručna vođenja kroz izložbu, okrugli stol o zakonski i društveno nevidljivim migrantskim skupinama. Više o projektu i programu možete doznati na internetskoj stranici MMSU Rijeka, a u međuvremenu poslušajte što je o naglascima rekla kustosica Bekić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.