Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba ''Titanic - Charpatia'' gostuje u Mađarskoj

20.10.2013.

15:26

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon muzeja u poljskoj luci Szczecin, na inicijativu i u organizaciji Primorsko – goranske županije, izložba ''Titanic – Carpathia'' otvorena je u Szegedinu, u Muzeju Ferenca Mora.

Ovo najbolji početak kulturne suradnje između dvije regije koje imaju puno toga zajedničkog. Rijeka je nekada bila izlazna luka Mađarske, a s obzirom na povoljan geostrateški položaj, trebala bi postati i jedna od glavnih luka Europe, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina otvarajući izložbu. Županica regije Csongrad Anna Magyar zahvalila je na mogućnosti da se izložba sljedeća tri mjeseca pogleda i u Mađarskoj. posebno zato što su upravo u Szegedu članovi hrvatske manjine aktivni u kulturnom i političkom životu grada i regije.

A upravo taj mađarski grad i Rijeku vežu povijesne niti: krajem 19. stoljeća Rijeka je zajedno s drugim europskim metropolama financijski pomogla obnovu poplavljenog Szegeda, pa se danas u tom gradu možete prošetati ulicom Fiume. 

Podsjećamo, izložba Titanic – Carpathia postavljena je povodom obilježavanja sto godina od pomorske tragedije broda Titanik u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Prikazuje događanja  prije i nakon potonuća ovoga broda, a donosi i kratku povijest riječke luke na prijelazu stoljeća, povijesnu građu o svim brodovima, opis nesreće te osobna iskustva preživjelih hrvatskih putnika i članova posade obaju brodova. Centralni eksponat izložbe je pojas s Titanica kojeg je konobar s Carpathie, Josip Car donio kući, te darovao muzeju. Riječ je o jedinom prsluku s Titanica u Europi, jednom od pet preostalih u svijetu, koji se čuvaju u svjetskim muzejima.

Putnički brod Carpathia bio u vlasništvu britanske parobrodarske kompanije Cunard Line, koja je još 1903. godine otvorila prekooceansku liniju Rijeka – New York, s  preko sedamdeset Hrvata članova posade koji su u akciji spašavanja uspjeli iz Atlantika izvući iscrpljene preživjele putnike i posadu broda Titanic. Među stradalima s Titanica bilo je i 27 Hrvata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.