Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Tvoja zemlja ne postoji": u kakvim to državama danas živimo?

16.03.2017.

19:34

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Po ulasku u Mali salon, dočekuje nas - nogomet. I to kvalifikacijska utakmica kojom se Čile 1973. godine plasirao na Svjetsko nogometno prvenstvo. U arhivima čileanske televizije pronašao ju je argentinski umjetnik Runo Lagomarsino.

Svega nekoliko mjeseci prije toga, Estadio Nacional u Santiagu služio je kao koncentracijski logor za 40 tisuća Pinochetovih političkih zatvorenika. Sovjetska reprezentacija stoga je odbila igrati na tom stadionu, pa su na teren izašli samo domaćini.

"Čile je izašao na teren, dao gol i time se kvalificirao. To je jedan od rijetkih takvih slučajeva u svijetu sporta, a na jednominutnoj snimci se vidi izlazak momčadi i davanje gola - dakle, čitava utakmica. Video “Bez naziva” govori o političkoj manipulaciji i o ulozi sporta u kreiranju nacionalnog identiteta", tumači kustosica Ivet Ćurlin.

Izložbu je osmislio zagrebački kustoski kolektiv WHW ili "Što, kako i za koga", kojeg čine Ana Dević, Nataša Ilić, Ivet Ćurlin i Sabina Sabolović. "Ovaj projekt smo osmislile početkom prošle godine, kada je u Hrvatskoj bilo jasno da imamo jednu od najglasnijih i najoštrijih desno orijentiranih vlasti. Htjele smo napraviti izložbu koja će putovati po Hrvatskoj, to nam se činilo važnim - da ukažemo na tu mrežu prostora i institucija se ističu upravo po tome da inzistiraju na kritičkom diskursu", kaže Sabina Sabolović.

Putujuća izložba povezala je Galeriju Nova u Zagrebu, Art-radionicu Lazareti u Dubrovniku, Multimedijalni kulturni centar u Splitu, a riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti posljednja je stanica. "Iako, nažalost, nemam dojam da se na ikoji način promijenila atmosfera u kojoj bi pitanja koja izložba pokušava otvoriti bila manje urgentna", primjećuje Sabolović.

Postoji li zemlja kakvu želimo? Vjerujemo li u države i njihove granice? Postoji li vaša zemlja kao država ili je pod okupacijom? Odijeljena od susjeda zidom? Ili možda postoji u nekom novom političkom uređenju koje je čini neprepoznatljivom?

Riječka umjetnica Milijana Babić izložila je rad kojim je reagirala na prikazivanje tzv. pro-life videa na zidu franjevačke crkve u središtu Ljubljane. "Video se zvao Čudez življenja, ili na hrvatskom Čudo života, pa se isto tako zove i ova intervencija koja se koristi izjavama žrtava nasilja koje nam je ustupilo Društvo za nenasilnu komunikaciju u Ljubljani", tumači Babić.

Original je danas onaj koji je prvi ukrao, poručuje vizualni dnevnik iz ciklusa "Vrijeđanje anarhije" jednog od najvećih hrvatskih postkonceptualnih umjetnika, nedavno preminulog Mladena Stilinovića. Rad američke umjetnice Rajkamal Kahlon pita nas: Jeste li poljubili mrtvo tijelo?

"Rad je nastao na temelju autopsijskih izvještaja iz različitih vojnih baza, osobito zatvora pod američkom ingerencijom u Iraku i Afganistanu. Ti su dokumenti prvi put pušteni u javnost 2004. godine. Nakon toga ih umjetnica prikuplja i na njima zapravo radi anatomske crteže", opisuje kustostica Nataša Ilić.

Izložba "Tvoja zemlja ne postoji" nazvana je prema kampanji dvoje islandskih umjetnika, Libie Castro i Ólafura Ólafssona. Od 2003. godine postavljali su je na mnogim jezicima i u raznim gradovima.

"Ideja je da ta rečenica evocira pitanja državne represije i strukturiranog državnog nasilja koje ponekad vrlo agresivno regulira granice pripadanja i nepripadanja", tumači Ana Dević. "Danas kada iščitavamo taj slogan onda on neminovno evocira pitanja suvremenih migracija i sve većeg isključivanja građana."

Države, propisi, dokumenti, granice - određuju ono što smatramo svojom zemljom. U međuvremenu, sve više ljudi ostaje bez domovine i kreće na prinudno lutanje svijetom. A prema podacima UNHCR-a, zemlja izbjeglica danas bi bila 24. najmnogoljudnija na svijetu. No, ta zemlja - doista ne postoji. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.