Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Usijano more": veliki suvremeni umjetnici na 1000 kvadrata Exporta

19.08.2020.

13:30

Autor: Tajana Petrovic Čemeljić

Zgrada nekadašnjeg Exportdrva na Delti (Foto: Petar Fabijan / Rijeka 2020)

Zgrada nekadašnjeg Exportdrva na Delti (Foto: Petar Fabijan / Rijeka 2020)

Foto: - / -

Nakon otvorenja spektakularnih "Histeričnih mašina" Billa Vorna, u zgradi Exporta na Delti u četvrtak 20. kolovoza otvara se i "Usijano more", središnja izložba programa "Dopolavoro" u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. To je prva velika izložba u tome novouređenom prostoru.

Izložba "Usijano more" bavi se nevidljivom ekonomijom i novim oblicima rada povezanima s morem, javljaju iz Rijeke 2020. Njemačka kustosica Inke Arns okupila je radove 15 autora svjetskoga glasa koji se bave neobičnim i radikalnim pojavama, od čudnih internetskih trgovina do carstava amaterske pornografije i drugih "zlatnih obala" – ukratko: morem rada.

Izložbu "Usijano more", koju Drugo more organizira u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien, bit će moguće posjetiti do 31. listopada. Radno vrijeme izložbe je do 13. rujna svakog dana od 17 do 21 sat, dok će od 14. rujna do kraja listopada izložba biti otvorena svakodnevno od 11 do 21 sat.

"Usijano more" polazi od činjenice da je u geografskom smislu Europa pomorski kontinent, dok je more oduvijek suštinski oblikovalo njezin razvoj: sagleda li se odnos duljine obale prema ukupnoj površini kopna, Europa ima više kontakta s morem nego bilo koji drugi kontinent.

Luka, kao i more, za Rijeku nisu samo mjesto utovara i istovara, dolazaka i odlazaka brodova. Luka je u srcu grada i simbolički važna za njegov identitet. Zato su more, i novi oblici rada i ekonomija vezanih uz more, iznimno važni i za Rijeku i za Europu, navode iz Rijeke 2020.

Na izložbi izlažu europski i svjetski umjetnici i skupine: Aram Bartholl, Steffen Köhn, Lisa Rave, Sebastian Schmieg Hito Steyerl iz Njemačke, Švicarka Ursula Biemann, francusko-poljska skupina DISNOVATION.ORG, američko-njemački umjetnički dvojac Jacob Hurwitz-Goodman i Daniel KellerTabita Rezaire iz Francuske Gvajane, Lawrence Lek i Rebecca Moss iz Velike Britanije, francuska umjetnička skupina RYBN, Jenny Odell iz SAD-a, Elisa Giardina Papa iz Italije te Marie Reinert iz Francuske.

Svi su autori višestruko nagrađivani i međunarodno priznati za svoj umjetnički rad, a najveće umjetničko ime na izložbi je Hito Steyerl, njemačka umjetnica koju je ugledni časopis Art Review proglasio najutjecajnijom osobom u svijetu umjetnosti 2017. godine.

Samo dan nakon otvorenja "Usijanog mora", u petak 21. kolovoza u 19 sati, u Exportu na Delti otvorit će se još dvije izložbe: instalacija "Oblomo: zaposlen lijenošću" slovenskog multimedijalnog umjetnika Saše Sedlačeka, koja posjetitelje nagrađuje ako su lijeni i ništa ne rade, te izložba "Terra Effluviens" kustosa Nikole Bojića, koja nakon gotovo 50 godina u Rijeku vraća spektakularne dijagrame iz studije "Sistematizacija fenomena čovjekove okoline" poznatoga hrvatskog arhitekta Branka Petrovića iz 1971. godine, najavljeno je u priopćenju iz Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

Na izložbu poziva direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota:

Kregar Šegota o izložbi "Usijano more", pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.