Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Županija u jednom danu": fotografska memorija našega kraja

10.11.2018.

14:38

Autor: T. Petrović Čemeljić

Darko Mohar, Bašćanske staze

Darko Mohar, Bašćanske staze

Foto: - / -

Devedeset fotografija 74 autora izabrano je za izložbu "Županija u jednom danu" koja je danas otvorena u riječkoj Galeriji Principij. Sve su snimljene jednoga proljetnog i jednoga jesenskog dana ove godine, i to isključivo na području Primorsko-goranske županije.

Odaziv na natječaj bio je ogroman: 96 autora poslalo je čak 581 fotografiju. Prema propozicijama natječaja, smjelo se snimati tijekom dviju nedjelja – 15. travnja i 14. listopada. A moglo se snimati sve: prirodne i kulturne ljepote, kako rade ukućani ili susjedi, radne običaje, poljodjelske poslove, ribarenje na moru ili rijeci, radove u vrtu, livade, šume i šumarke, more, popravak ili pospremanje barke, popravljanje ribarske mreže… sve što je pred očima, a u našoj je županiji.  

Mogli su sudjelovati svi stanovnici županije, kao i svi koji su se na navedene datume zatekli u PGŽ-u.

"Značaj projekta je i u tome što lokalno stanovništvo snima svoj kraj i odabire ono što oni misle da je važno i vrijedno za njih i što treba biti u ovakvoj fotografskoj zbirci, i time sami građani sudjeluju u stvaranju fotografske memorije svoga kraja za buduće generacije", riječi su Borisava Božića iz Fotosaveza Primorsko-goranske županije. 

Božić kaže da mu je osobito zadovoljstvo što se ove godine uključilo i sedamnaestero mladih koji su danas na otvorenju izložbe dobili posebne zahvalnice. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.