Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložbe: "Moda i strip" uz virutalno vodstvo, a uživo novi termini

25.04.2021.

14:08

Autor: Tatjana Sandalj

Ulomak plakata (Ilustracija: Rijeka 2020 EPK)

Ulomak plakata (Ilustracija: Rijeka 2020 EPK)

Foto: - / -

U okviru završnice programa Europske prijestolnice kulture na YouTube kanalu Rijeka 2020 objavljeno je video vodstvo izložbom "Moda i strip". Popuštanjem epidemioloških mjera, nije to jedina izložba koja će otvoriti vrata u tjednu pred nama.

Izložba Usporavanje Lovre Artukovića u Galeriji Kortil dobila je produženi termin do 11. svibnja. Predstavlja 25 recentnih radova i podijeljena je u četiri sekcije: Zlatne folije i odrazi, Melankolija noćnih svjetla, Posjet ateljeu Izlet.  Artukovićev primarni način izražavanja je figurativno slikarstvo, ali ovi radovi pokazuju i pravce umjetnikovih likovnih istraživanja.

Izložba "Moda i strip", koja dolazi iz Muzeja stripa u Angoulemeu, a postavljena je u zgradi Muzeja grada Rijeke na Trgu Riccarda Zanelle, posjetiteljima nudi uvid u više od stotinu eksponata koji svjedoče o izravnim sponama stripa i mode. Riječ je o crtežima, odjeći, modnim dodacima, parfemima i raznim publikacijama.

Otvorenje izložbe odgodile su epidemiološke mjere, popuštanjem mjera postav će za javnost biti otvoren tijekom tjedna, ali je video vodstvo dostupno na YouTube kanalu.

U izložbenom prostoru Filodrammatice u Rijeci ponovno se otvara multimedijska prostorna instalacija "Print Screen" mlade riječke umjetnice Marine Rajšić. Korištenjem fizičkog prostora galerije za simulaciju virtualnog prostora, autorica raslojava radnu površinu računala i mobilnih telefona da bi ukazala na karakteristike suvremenog umreženog društva. Izložba će ostati otvorena do 30. travnja.

Primjerice, dio izložbe su neki od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.

Prikazani su i radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya te nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Naughty Lulu, Zločesta Lulu) - jedini koji je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.

Izložena je i originalna Dior haljina nastala pod utjecajem devete umjetnosti, zatim grafički roman Jeune Fille en Dior, poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.