Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložbe o razvoju turizma i opereti u Hrvatskom muzeju turizma

11.07.2015.

09:33

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski muzej turizma u Opatiji za ovaj je vikend pripremio dvije nove velike izložbe. Sinoć je u vili Angiolini otvorena izložba o promjeni koncepta turizma od domaćina do iznajmljivača, a večeras u 20:30 sati u Umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer" otvara se izložba povećena prvome opatijskom festivalu operete.

Izložba Od putnika do turista i od domaćina do iznajmljivača: Pioniri turizma na Jadranu priča o tome kako je turizam mijenjao naš život između dvaju ratova i nakon Drugoga svjetskog rata na Jadranu. Upravo preokret od privatnog koncepta primanja gostiju do profesionalnog bavljenja turizmom ona je točka kroz koju izložba donosi jednu od mogućih priča o povijesti turizma.

Ispričali su je kroz svoje privatne, obiteljske, vrlo osobne i time vrlo istinite uspomene, članovi obitelji iz triju malih mjesta: Lumbarde, Stare Novalje i Žuljane. Ona su odabrana upravo jer nisu velika turistička središta i baš zato je u njima još i danas vidljiv proces pripuštanja putnika u svoje kuhinje, u svoje živote, u svoju svakodnevicu. Autori izložbe su članovi Umjetničke organizacije Petikat.

Večeras u 20:30 Hrvatski muzej turizma otvara i izložbu "Vi ste moje veliko srce"; Opereta iz Trsta i Opatije prema Europi. Ona se bavi poviješću operete u Europi, ali s posebnim naglaskom na operetu u Opatiji i otvara se povodom osamdesetgodišnjice Festivala operete u Opatiji koji je osnovan 1935. Potpisuje je talijanska autorica Rossana Poletti. U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer moći ćete je razgledati do kraja srpnja.

Detalje o ovim izložbama, ali i o ostalim aktivnostima Hrvatskoga muzeja turizma možete saznati na njihovoj internetskoj stranici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.