Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Izvana/Iznutra": izložba radova zatvorenika

05.12.2016.

11:14

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba "Izvana/Iznutra", što ju Filmaktiv organizira u suradnji s partnerskom organizacijom Skribonauti, bit će otvorena u ponedjeljak 5. prosinca u 20 sati, u Filodrammatica Galeriji. Do 12. prosinca razgledajte radove zatvorenika iz devet hrvatskih zatvora i kaznionica.

Tijekom posljednje četiri godine Skribonauti, neprofitna organizacija koja promovira i potiče kulturu, umjetničku produkciju i neformalno učenje među marginaliziranim skupinama, u suradnji sa suvremenim umjetnicima provode umjetničke programe i radionice u devet hrvatskih zatvora i kaznionica.

Rezultati su tekstovi, stripovi, animirani filmovi i kratki dokumentarni filmovi. Objedinili su ih u instalaciju kojoj je cilj propitati odnos zatvorenosti i slobode, umjetnosti kao alata socijalnog uključivanja – otvoriti komunikacijski kanal između onih iznutra (u zatvorima i kaznionicama) s onima izvana (posjetiteljima izložbe) te proširiti javnu raspravu o važnosti i mogućnostima umjetničkog rada u tom kontekstu.

Skribonauti o projektu pištu: "U ovakvom tipu rada kroz susret istražujemo dva pitanja: koliko rad sa marginaliziranim skupinama i prilagodba prostornim i inim ograničenjima institucija može potaknuti umjetnike na iznalaženje novih formi umjetničke artikulacije te koliko artikulacija (životnih) priča koje odstupaju od uobičajenog građanskog iskustva može doprinijeti propitivanju postojećih društvenih paradigmi, mijenjati percepciju o marginaliziranim skupinama i doprinijeti pronalaženju novih formi suživota i stvaranja."

Galerija Filodrammatica je otvorena svakog radnog dana od 16 do 20 sati, a ulaz je slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.