Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izvrsna kazališna godina: više od sto tisuća posjetitelja lani u HNK Zajcu

04.01.2016.

15:11

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Statistički pokazatelji govore da je Rijeka - grad kazališta. Podaci riječkoga HNK Zajca govore da je kazališne programe pratilo više od stotinu tisuća posjetitelja – što je izvrstan rezultat za grad od 120 tisuća stanovnika!

Orkestar, zbor i solisti riječke Opere, u suradnji s međunarodnim opernim zvijezdama i u produkciji studija Realsound iz Udina, snimit će ove godine tri kompletne opere za međunarodne diskografske kuće:  Suppéov "Il ritorno del Marinaio", Gotovčeva "Eru s onoga svijeta" te "Fausta" Charlesa Gounoda, a u svibnju 2017.  i "Mefistofelea" Arriga Boita. Riječku publiku potom očekuju i gala koncertne izvedbe netom snimljenih opera, najavljuju u Zajcu. (T.P.Č.)

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2014./2015. održane su 22 premijere i 31 koncert, za razliku od zagrebačkog HNK koji je imao 16 premijera.

Hrvatska drama izvela je osam premijera i ukupno 96 izvedbi premijernih i repriznih naslova, Dramma Italiano / Talijanska drama pet premijera i ukupno 22 izvedbe samo u Rijeci, Opera šest premijera i ukupno 30 izvedbi (riječka Opera usto organizira i koncertnu sezonu) te Balet tri premijere i ukupno 39 izvedbi.

Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište imalo je 245 različitih programa, a Rijeka 287. Obično se Dubrovnik percipira kao grad koji se u kulturno-povijesnom kontekstu naziva gradom teatra, međutim, podaci govore da u Rijeci, koja je grad od 120 tisuća stanovnika, HNK Zajc ima skoro 87 tisuća posjetitelja, kaže riječki dramatrug i ravnatelj Opere u HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.

Pribrojimo li tome publiku koja je gledala 53 programa Riječkih ljetnih noći, ukupni zbroj posjetitelja HNK Ivana pl. Zajca penje se na 104.631 gledatelja, što u punom smislu opravdava naziv grada teatra. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.