Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izvrsna L'Arpeggiata za početak Festivala Kvarner

21.06.2013.

12:21

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski poznati francuski ansambl za baroknu glazbu L'Arpeggiata, pod vodstvom Christine Pluhar, austrijske barokne harfistice, sinoć je u opatijskoj Kristalnoj dvorani otvorio ovogodišnji program Festivala Kvarner.

U toploj ljetnoj večeri, pred publikom željnom dobre glazbe, našli su se vrsni mladi glazbenici sa svojim baroknim instrumentima i dvoje vrsnih pjevača nevjerojatne muzikalnosti, čiste dikcije i zanosne interpretacije. Tijekom gotovo puna dva sata bez pauze izveli su naslove s njihova novog nosača zvuka naziva Mediterraneo.

Publika je s njima putovala u glazbenoj priči koja je povezala obalu južne Italije i Grčke, spojivši ih morem i glazbenim rukopisom. U nostalgičnom i sanjarskom tonu slušali smo uspavanke, serenade za zaljubljene i tužaljke, ali i brze temperamentne mediteranske ritmove života.

Jednako snažan dojam na publiku su ostavljali instrumentalni dijelovi, kao i kombinacija s pjevanjem. U svakom izvedenom djelu osjećala se posvemašnja predanost užitku muziciranja, uz poneku džezersku improvizaciju koja je koketirala s povijesnim baroknim izričajem.

Glazbenici su svojim besprijekornim izvedbama pomicali glazbene stilove, dajući poseban pečat cijelom glazbenom ugođaju. Bila je to večer mediteranskih boja, mirisa i zvukova iz nekih prošlih vremena pretopljenih u sadašnjost i publika je oduševljeno, dugim pljeskom i povicima "bravo" nagradila ovaj izvrsni francuski ansambl.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.