Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jazz Ex Tempore: poziv na glazbeno istraživanje tišine sjevera

17.10.2017.

12:32

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sudionici 13. glazbenih radionica Jazz Ex Tempore bave se istraživanjem zvukova sjeverne tišine - znači uspoređuju hrvatsku i norvešku glazbenu tradiciju jezikom jazza. Prva radionica otvorena za javnost je u utorak 17. listopada.

Svake godine Jazz Ex Tempore u Opatiji okupi nekoliko vrsnih poznavatelja vlastite kulturne baštine i suvremenih glazbenih pravaca, a tijekom radionica fuzijom različitih glazbenih tradicija skladaju originalne kompozicije.

Na 13. izdanju Jazz Ex Tempore sudjeluje pijanistica Maren Morreaunet Selvaag, Erlend Apneseth s tradicionalnom norveškom hardanger violinom te hrvatski glazbenici Elvis Stanić, Alba Nacinovich, Marko Lazarić i Vedran Ružić.

Erlend Apneseth pokazat će kako hardenger violina, tradicionalni norveški žičani instrument s osam žica, zvuči u suvremenom jazzu, u utorak u 20 sati u Vili Antonio. U srijedu, na istome mjestu i u isto vrijeme, slijedi pijanističko istraživanje zvuka sjeverne tišine. Ulaz na radionice je slobodan.

Završni koncert bit će u Opatiji 19. listopada, u Kristalnoj dvorani hotela "Kvarner", u 20:30 sati, a 20. listopada će jedna od radionica i završni koncert biti i na programu dvorane "Blagoje Bersa" Muzičke akademije u Zagrebu.

Detalje o programu i sudionicima provjerite ovdje, a u međuvremenu poslušajte kako o 13. Jazz Ex Tempore govori utemeljitelj i organizator Elvis Stanić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.