Hrvatski radio

Radio Rijeka

Je li vaše dijete član knjižnice?

09.11.2012.

15:06

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska knjižnica Rijeka pokrenula je kampanju kojom knjižnicu promovira kao mjesto susreta djece s knjigom i njihovim autorima, znanjem i maštom, riječima i igrom.

Gradska knjižnica Rijeka pokrenula je kampanju Je li vaše dijete član knjižnice? kojom skreću pozornost na važnost zbližavanja djeteta s knjigom u ustanovi koja, uz knjigu, djeci nudi niz zanimljivih sadržaja utemeljenih na kvaliteti, znanju i mašti. I u vremenu u kojem se bitno mijenja kultura čitanja, ono može i treba biti - zanimljiva igra. Čitanje od najranije dobi obogaćuje rječnik, razvija maštu, budi znatiželju.

Stvorite u svome domu topli kutak za čitanje. Dovoljan je i mali prostor koji uredite tako da djetetu bude privlačan, samo njegov mali svijet za ritual čitanja ili zajednički čitateljski kutak. Izmišljajte sami razne igre slovima i riječima ili ih potražite u knjigama koje vam preporučujemo. Birajte knjige zajedno s djetetom, neka i ono osjeti važnost takvoga odabira. Dolazite s djetetom zajedno u knjižnicu i dajte mu da samo brine o svojim malim obavezama: nošenju slikovnica, pružanju iskaznice i knjiga knjižničaru, biranju knjiga. Upišite ga u knjižnicu, djeca s velikim ponosom primaju na dar člansku iskaznicu sa svojim imenom – osim toga, one su pravi prozor u svijet znanja, kreativnosti i zabave, preporuke su Gradske knjižnice Rijeka.

Vizualni identitet kampanje izradili su ilustratorica Marsela Hajdinjak i grafički dizajner Nenad Dević. Jedna od zanimljivosti je serija videopriloga u kojima se osobe iz javnog života prisjećaju prvih čitalačkih iskustava, predstavljaju čitateljske navike, te objašnjavaju ulogu knjižnice u životu svoje djece. U prvom videu, napravljenom u samostalnoj produkciji Gradske knjižnice Rijeka, svoje su iskustvo podijelili vaterpolist, zlatni olimpijac Samir Barać (VK Primorje EB), glazbenik Sandi Bratonja, (Urban & 4, Sinteza) i novinarka Tajana Petrović Čemeljić (HR Radio Rijeka).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.