Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jelena Kovačić, ravnateljica Drame HNK-a: Rijeka je ugodan i otvoren grad

14.02.2017.

12:47

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mlada, vrijedna, samozatajna i talentirana dramaturginja Jelena Kovačić ravnateljica je Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca od svibnja prošle godine. Rođena Zagrepčanka, odlučila je svoj životni grad zamijeniti Rijekom i kaže da se ovdje vrlo dobro osjeća.

Diplomirala je polonistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a onda i dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

"Zapravo je sve krenulo, sad je i više od godinu dana, još dok je Oliver Frljić bio intendant ovdje u Rijeci", priča Jelena Kovačić o tome kako je došla u Rijeku. "On i Marin su me pozvali s obzirom da je Magdalena Lupi Alvir odlazila s mjesta ravnateljice Hrvatske drame u Gradsko kazalište lutaka. Pitali su me bih li ja prihvatila mjesto ravnateljice Drame i moram priznati da me taj poziv iznenadio, jer ja sam godinama živjela poziv slobodnog umjetnika i nisam nikada razmišljala o radu u instituciji na taj način", ističe Jelena.

Trebalo joj je nekoliko dana za razmišljanje jer je to prilično velika životna promjena, kaže. "Dogovorili smo se da ja napravim prijedlog programa kako bismo vidjeli jesmo li na istoj valnoj duljini, njima se to svidjelo i tako smo počeli razgovarati o tome da dođem u Rijeku", rekla je Jelena. Radila je prije i u HKD-u, pa je tako donekle i poznavala Rijeku i zbog toga je preseljenje prošlo prilično bezbolno, dodaje.

"Rijeka je jedan vrlo otvoren i ugodan grad i prilično užurban, ali na jedan sasvim drugačiji način od Zagreba. Lijepo mi je ovdje živjeti. Posao je sasvim drugačiji od onoga što ja radim kada sam dramaturg na predstavi, ali je ovo jedno nevjerojatno životno iskustvo i ja govorim da sam, od kada sam ovdje došla, odrasla jedno deset godina najmanje," ispričala nam je Jelena.

O čemu su još razgovarale Jelena Kovačić i Gloria Fabijanić Jelović poslušajte u audio zapisu u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.