Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jelena Tondini: Titula EPK promijenila bi Rijeku

14.08.2015.

16:29

Autor: Borna Šmer, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kad bi Rijeka dobila titulu Europske prijestolnice kulture, promijenio bi se stav građana o kulturi, smatra riječka umjetnica Jelena Tondini. U našem programu govorila je i o svojem "ljetnom poslu" te mišljenju o današnjem HNK-u Ivana pl. Zajca.

Od ovčice do biznisa
Govoreći o svojem "ljetnom poslu" Jelena kaže da je sve počelo prije četiri godine kada je s prijateljicom osmislila filcanu ovčicu punjenu lavandom. To se pokazalo punim pogotkom i danas imaju više od 30 sličnih proizvoda: sove, ribe, pčele, olovke, špangice...

Jelena Tondini svestrana je riječka kreativka. Piše dramske tekstove, režira, radi na projektu Rijeka za Europsku prijestolnicu kulture, a u ljetnim mjesecima bavi se izradom suvenira od lavande. Diplomirala je kulturologiju u Rijeci, a trenutno uživa na Cresu gdje zarađuje prodajući vlastite suvenire od lavande.

Zimi se bavi svojim, kako sama kaže, "zimskim poslom", a to je kulturna djelatnost. Režira predstava za koje tekstove sama piše i postavlja ih "na noge" za praktički nula kuna. U tenucima dosade ili posebne inspiracije piše pjesme koje objavljuje na svom Facebook profilu, a čini se da i njih dobro prihvaćaju, ako nitko drugi - barem njezini prijatelji.

Da Rijeka dobije titulu Europske prijestolnice kulture puno bi se toga promijenilo, smatra Jelena. Prije svega, drugačiji bi bio stav ljudi o kulturi - smatrali bi je nečim važnim, vrijednim, a ne samo usputnom činjenicom kao što je danas.

Čini se da je od vunenih suvenira s lavandom lakše živjeti nego od kulture. "Kultura je prva za rezanje sredstava kada dođe kriza, a drugi glavni razlog je loša edukacija", objašnjava Jelena. Sportu svi pridaju velik značaj jer odvraća pažnju od važnih političkih događanja. Kultura radi suprotno - ukazuje na probleme i stoga je na margini. 

Što bi Rijeci donijela titula Europske prijestolnice prijestolnice kulture, je li HNK Ivana pl. Zajca postao platforma za iživljavanje Frljića i Blaževića, stagnira li kultura u Rijeci i zašto - poslušajte u razgovoru s Jelenom Tondini:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.