Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jelka od čelika i stakla: izlog Ateliera Rogić opet među najljepšima

20.12.2019.

14:50

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: HRT - Radio Rijeka

Foto: HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ima jedan izlog u Starom gradu koji plijeni pažnju ljepotom i jedinstvenim konceptom uređenja, kvalitetom materijala i majstorstvom izrade. Riječki umjetnici stakla Željka i Boris Rogić prolaznicima nenametljivo nude izvanredan estetski doživljaj onako "s nogu".

"Što čovjek više zna, više si postavlja pitanja, i uvijek postoji intencija i traženje, a glavni imperativ je bijeg od već viđenog i istraživanje unutar poznate ikonografije“, tumači Boris Rogić dok zajedno razgledavamo stiliziranu božićnu jelku, čiju osnovu čini devet koncentričnih čeličnih prstenova rezanih vodenim nožem prema umjetničkom nacrtu Ateliera Rogić.

"Pribjegavamo malo složenijim tehnikama jer svjedoci smo toga da se u današnjem svijetu dosta toga podvrgava duhu lakoće, i za neke izložene predmete nije jasno jesu li izloženi ili odloženi", kaže Rogić. "Mi možda idemo u drugu krajnost i ona nas stoji radnih sati i suradnje s majstorima, bez kojih ne bismo mogli ovo napraviti." 

U čelične prstenove umetnute su staklene kuglice raznih boja i oblika, izrađene od američkog stakla Spectrum Art Glass. Budući da su plohe prstenova zaobljene, takve moraju biti i kuglice – ali, staklo je po svojoj prirodi ravno. Kako su tome doskočili? "Bilo je potrebno za svaki kat, odnosno za svaki radijus, topiti staklo po unaprijed izrađenom kalupu kako bi i staklo poprimilo potreban radijus", tumači majstor stakla. 

"Staklo nabavljamo iz nekoliko topionica u svijetu koje se bave izradom stakla po starinskim recepturama, u manufakturama koje su na tragu Tiffany produkcije iz 1900. godine", tumači Rogić. "To je staklo koje se izrađuje ljudskim rukama, po prastaroj tehnologiji, u kojoj majstori staklari rasprostru staklenu masu na stol i dodaju pigmente, tako da sama ploha takvog stakla predstavlja odraz umjetničkih težnji i stremljenja", kaže.

Na vrhu jelke je staklena osmerokraka božićna zvijezda izrađena tehnikom pate de verre. "Najlakše je to shvatiti ako zamislimo izradu kolača: u kalup dubok dva centimetra slažu se kompatibilna stakla i nakon komplicirane procedure u peći, ispadne predmet uglavnom onakav kakav ste očekivali, ako ste vješt majstor", smije se naš sugovornik.

Oko jelke postavljeni su oblaci od čelika, također izrezani vodenim nožem po umjetničkom nactu. Na svakom oblaku su po tri anđela izrađena u tehnici staklene fuzije. "Na krilima anđela predstavili smo našu hrvatsku pleternu ornamentiku, a na haljini je smješteno glagoljsko slovo R – kao Rijeka, ne kao Rogić", dodaje.

Iako su netom dobili još jedno u nizu priznanja Grada Rijeke za doprinos ljepoti središta grada u vrijeme adventa, umjetnički i bračni par Rogić već ima spreman postav izloga koji ćemo vidjeti nakon blagdana. "Taj će postav u sistemu arabeske i kolažiranja govoriti o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture i našim riječkim vedutama", kaže Rogić. Do tada, uživajte u božićnoj čaroliji izloga Ateliera Rogić u Užarskoj ulici i poslušajte razgovor s Borisom Rogićem:

Božićna jelka od čelika i stakla, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Galerija
Foto: HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.