Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Jesenja sonata": Bergmanov svijet osjećaja, ljubavi, svađa i spoznaja

10.01.2017.

15:07

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bergmanov svijet je neuhvatljiv, nema pravila, kompleksan je unutarnji svijet osjećaja, ljubavi, svađa i spoznaja. Kroz četiri glavna lika "Jesenje sonate" Ingmara Bergmana, redateljica Ana Tomović na scenu HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak 12. siječnja donosi publici svoj pogled na Bergmana.

Tko je kriv u odnosu majke i kćeri? Nit je to vodilja, i svi smo mi barem jednom osjetili kompleksnost ljubavi, bez obzira radilo se o majci, mužu ili djetetu. Bergman kroz kompleksan odnos majke, slavne pijanistice, s kćeri, povlači niz realnih, ali i individualnih pitanja koji se vežu i uz privatni život Ingmara Bergmana.

Redateljica Ana Tomović, i sama istražujući poznatog majstora riječi, u prvi plan stavlja kompleksan odnos i želju za pripadanjem, sigurnošću i ljubavi. Tragično je to da i majka i kći osjećaju istu nesigurnost i prazninu, no ne mogu ostvariti kontakt niti pomoći jedna drugoj.

U glavnim ulogama su Mira Furlan, Marija Tadić, Jelena Lopatić i Leon Lučev, odnedavno stalni član Hrvatske drame riječkog Kazališta. Poslušajte što su nam o predstavi rekli redateljica i Leon Lučev:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.